Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Acord istoric între SUA și Ucraina: Ce se va întâmpla în următorii 10 ani. Motivul pentru care Biden a plecat grăbit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite şi Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să ofere sprijin Kievului. Documentul a fost validat în cadrul summitului G7 din Italia, unde s-au întâlnit liderii celor mai bogate națiuni ale lumii.  

Înţelegerea între Washington şi Kiev este considerată un pas către o eventuală aderare a Ucrainei la NATO. La prânz, liderilor mondiali li se va alătura - în premieră - și Papa Francisc.

Joe Biden: ”Am făcut trei pași importanți la summitul G7 prin care, în mod colectiv, îi arătăm lui Putin că nu poate aștepta momentul când vom ceda. Nu ne poate diviza și vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război".

Primul dintre acestea îl reprezintă acordul de securitate pe 10 ani semnat de Joe Biden și Volodimir Zelenski. Documentul prevede ca, în cazul unui atac armat, reprezentanți de la Washington și Kiev se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns.

Președintele Zelenski a oferit detalii despre acordul menit să asigure sprijin pentru Ucraina pe termen lung, chiar și în cazul unei schimbări de administrație la Casa Albă.

Citește și
carabinieri
Violența în stil mafiot este în creștere în aceeași regiune italiană în care liderii G7 urmează să se întâlnească

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Este cel mai important acord semnat cu Statele Unite în cei 33 de ani de independență post-sovietică. Rezultatul principal (al acestui acord) este că vom primi sisteme de apărare suplimentare pentru orașele noastre. „Patriot” (sistemul american) a devenit cuvânt ucrainean. În plus, ne-am asigurat asistența americană în furnizarea de avioane de luptă- oricâte avem nevoie”.

Liderii G7 au luat o altă decizie importantă. Vor permite ca dobânzile generate de activele rusești înghețate în Europa să fie folosite pentru achitarea ratelor unui împrumut anual în valoare de 50 de miliarde de dolari, în favoarea Ucrainei. Kievul poate folosi banii cum consideră de cuviință, pentru a cumpăra armament sau pentru proiecte de reconstrucție.

Joe Biden a plecat de la summit din cauza căldurii

Fatima Hussein, jurnalist The Associated Press: „Există riscuri când decizi să folosești astfel fondurile suverane ale unei țări atât de mari. Experții spun că aceasta riscă să submineze prevalența dolarului american ca monedă de referință mondială. Este posibil ca țări precum China, care dețin valori uriașe de dolari din datorii, să vadă că moneda americană nu mai este o investiție sigură și ar putea să renunțe parțial la ea”.

Moscova a promis că le va răspunde cu aceeași monedă europenilor, care, la rândul lor, dețin active în Rusia.

Maria Zakharova: „Contramăsurile inevitabile vor fi extrem de dureroase pentru Bruxelles. În primul rând, vor trebui să plătească pentru această nebunie din propriile buzunare”.

Nic Robertson, corespondent CNN: „La capătul unei zile lungi, pentru prima dată în ultimii ani, președintele Biden a părăsit evenimentul înaintea celorlalți și a decis să nu mai participe la dineul găzduit de președintele italian”.

Potrivit jurnaliștilor prezenți la eveniment, președintele american, care a și ajuns cu jumătate de oră întârziere la summit, suferă din cauza căldurii excesive.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult