Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A traversat singur Antarctica pe jos. Toţi cei care au încercat până acum au murit

Un american a terminat miercuri prima traversare a Antarcticii de către un om într-o cursă solitară şi fără asistenţă, după ce a parcurs pe gheaţă o distanţă de aproape 1.600 de kilometri în 54 de zile.

 

Colin O'Brady, un fost sportiv profesionist în vârstă de 33 de ani, a fost monitorizat doar prin GPS, iar detaliile aventurii sale au fost publicate în fiecare zi pe site-ul său oficial - colinobrady.com.

Echipat cu schiuri de fond, el s-a deplasat pe gheaţă trăgându-şi singur pulka, un fel de sanie în care îşi transporta toate proviziile şi materialul necesar acestei expediţii, cu o greutate totală de 180 de kilograme.

În 1996-1997, exploratorul norvegian Borge Ousland a fost primul om care a traversat "continentul alb" de unul singur, însă el a fost ajutat în deplasarea sa de un parafoil (un fel de parapantă). Alţi aventurieri au fost asistaţi de echipe care le aduceau provizii pe durata curselor.

Citește și
ghetar, nasa, antarctica, dreptunghi,
Misterul aisbergului care pare tăiat intenționat în formă de dreptunghi, lămurit de NASA

Locotenent-colonelul britanic Henry Worsley a murit în 2016 în timp ce încerca să traverseze Antarctica singur şi fără asistenţă. Alţi aventurieri s-au întors după ce au parcurs anumite distanţe şi au renunţat la aceste tentative.

Pe 3 noiembrie, Colin O'Brady şi Louis Rudd, un militar englez în vârstă de 49 de ani, şi-au încercat la rândul lor succesul în această aventură. Au pornit împreună din tabăra Union Glacier şi apoi şi-au continuat deplasarea în mod separat.

Englezul a condus pentru o vreme cursa, însă, în cele din urmă, americanul a fost cel care a trecut primul linia de sosire.

După ce a ajuns la Polul Sud pe 12 decembrie, Colin O'Brady şi-a încheiat periplul miercuri pe Banchiza Ross, pe ţărmul Oceanului Pacific. Louis Rudd mai are nevoie de o zi sau două pentru a încheia această cursă.

Americanul a decis, în timpul micului dejun de Crăciun, să parcurgă ultimii 125 de kilometri fără escală.

"Când îmi puneam la fiert apa pentru terciul meu de ovăz, mi-a venit în minte o întrebare aproape imposibilă", a scris el pe Twitter. "Oare aş putea să alerg într-o singură etapă până la sfârşit?".

"În momentul în care mi-am legat bocancii, acest plan imposibil a devenit un obiectiv foarte concret", a adăugat el.

După 32 de ore, temerarul american, care nu a dormit deloc în acea ultimă etapă, a ajuns la destinaţie.

The New York Times descrie această reuşită drept "una dintre cele mai remarcabile din istoria polară", ce poate fi comparată cu renumita "cursă pentru Polul Sud", care i-a opus pe norvegianul Roald Amundsen şi pe britanicul Robert Falcon în 1911.

Colin O'Brady nu se află la primul său record. În 2016, el a escaladat cei mai înalţi munţi de pe cele şapte continente, inclusiv Everestul, în 132 de zile, fapt care l-a făcut să devină cel mai rapid "alpinist care a cucerit cele şapte piscuri".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult