Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A murit artistul american Richard Serra. Era cunoscut pentru lucrări monumentale din oţel ruginit

Artistul american Richard Serra, o figură majoră a artei contemporane cu lucrări monumentale realizate din plăci de oţel ruginit, a murit marţi la vârsta de 85 de ani, potrivit New York Times, care îl citează pe avocatul său.  

El a murit la domiciliul său din statul New York din cauza unei pneumonii, potrivit cotidianului american.

Expus în marile muzee americane şi în deşertul din Qatar, Richard Serra a realizat lucrări masive, rotunjite, dar minimaliste, care reflectau asupra spaţiului şi mediului înconjurător. Născut la San Francisco, dintr-o mamă de origine evreiască rusă şi un tată spaniol, el s-a format la Paris înainte de a se muta la New York în anii 1960, unde fermentul artistic era în plină desfăşurare. La sfârşitul acelui deceniu, el a publicat un manifest şi apoi a dezvăluit o lucrare fundamentală, „One ton prop (House of cards)”, patru plăci de plumb de 122x122 cm, ţinute în echilibru prin propria greutate, în maniera unui castel de cărţi.

Apoi a trecut la plăci mari de oţel brun-portocaliu ruginit, expuse la New York, Washington, Bilbao şi Paris.

În 2014, a plantat chiar şi turnuri întunecate în nisipul din Qatar, atât de departe încât era nevoie de un 4x4 şi de o hartă bună pentru a ajunge acolo, la 70 km de capitala Doha.

Citește și
tensiometru
Greșelile pe care le faci atunci când îți iei tensiunea arterială acasă

„Când îmi vezi lucrările, nu reţii un obiect. Reţineţi o experienţă, o trecere”, spunea el în 2004.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult