Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”A jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa din Franța este nemiloasă cu președintele Emmanuel Macron

Your browser doesn't support HTML5 video.

”Macron a jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa franceză este nemiloasă cu președintele Macron după ce „Adunarea Națională”, extrema-dreaptă populistă, a câștigat primul tur al alegerilor legislative.  

Chiar dacă partidul lui Marine Le Pen și Jordan Bardella este plasat în poziție de forță pentru turul secund, obținerea majorității absolute depinde de jocul alianțelor dintre celelalte partide.

Marine Le Pen: ”Dragii mei compatrioți, democrația a vorbit, iar poporul francez a ales să așeze Reunirea Națională și pe aliații săi în fruntea clasamentului!”.

Bruno Le Maire, ministrul Economiei: ”În actuala legislatură, partidul lui Marine le Pen are 88 de deputați. Pe 7 iulie, în cel de-al doilea tur al alegerilor, Adunarea Națională ar urma să-și adjudece cel puțin 255 de mandate. ”

Ca să aibă majoritatea absolută dorită, extremei-drepte i-ar trebui 289 de mandate. Totul depinde de jocul alianțelor dintre celelalte partide. De aici și apelurile înfocate pentru mobilizare la urne.

Citește și
Emmanuel Macron
Alegeri în Franța: ”Ceea ce odinioară era privit ca o enormitate care nu putea fi luată în considerare, se produce acum”

Marine Le Pen: ”Nimic nu este încă adjudecat, turul al doilea va fi decisiv!”.

Jordan Bardella, președinte Adunarea Națională: ”Sunt recunoscător francezilor și îi îndemn să rămână mobilizați pentru un ultim efort duminica viitoare! ”

Gabriel Attal, premier: ”Lecția acestei zile este că extrema-dreaptă e la porțile puterii. Obiectivul nostru e limpede: nici un vot în plus pentru „Reunirea Națională” în turul al doilea!”.

Se califică în turul secund candidații care au obținut în primul tur cel puțin 12,5%. Prezența mare la vot, de aproape 70%, și existența a doar trei tabere politice înseamnă că al doilea tur va avea un număr record de competiții între 3 candidați. Ca să blocheze alegerea candidaților de extrema-dreaptă, partidele de pe locurile al doilea și al treilea ar trebui să negocieze și să susțină un singur candidat – pe cel cu cele mai multe șanse de a-l învinge pe reprezentantul extremei-drepte.

Figuri importante ale Noului Front Popular, inclusiv liderul stângii radicale Franța Nesupusă, Jean-Luc Mélenchon, au promis că în toate circumscripțiile în care un candidat al stângii se află pe locul al treilea, acesta se va retrage din cursă.

Însă, în tabăra prezidențială, lucrurile nu sunt deloc la fel de clare.

Bruno Le Maire, ministrul Economiei: ”Lupt împotriva „Reunirii Naționale”, dar nici nu votez cu „Franța Nesupusă”! Pentru că „Franța Nesupusă” înseamnă comunitarism (anti-individualism), antisemitism și violență.”

Oricare va fi deznodământul pe 7 iulie, se prefigurează o coabitare dificilă, daca nu imposibilă, între Guvern și președintele Macron.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult