Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început procesul atacurilor teroriste din Franța din noiembrie 2015: ”Acolo era ca o zonă de război”

Your browser doesn't support HTML5 video.

La aproape șase ani de la tragedie, la Paris a început procesul în urma celui mai sângeros atac terorist din istoria Franţei.

În seara zilei de 13 noiembrie 2015, teroriştii din gruparea ''Stat Islamic'', înarmaţi cu puşti de asalt şi cu veste cu explozibil, au atacat sute de oameni în apropierea stadionului naţional, la terase şi cafenele, precum şi la sala de concerte, ''Bataclan''. Prevăzut să dureze nouă luni, procesul este unul istoric, atât prin încărcătură emoțională, cât și prin amploare: rechizitoriul are 542 de dosare, iar numărul părților civile este de 1.800: supraviețuitori și rude ale celor 130 de victime.

Vineri, 13 noiembrie 2015. O seară plăcută de toamnă, cu terase pline, la Paris. Victor, de 25 de ani, fiul acestei femei, era cu prietenii la un restaurant când teroriştii au deschis focul asupra lor, cu arme automate.

Dominique și-a putut revedea băiatul abia duminică, la morga unui spital.

Dominique Kielemoes, mama unei victime: "Ne-au lăsat să îl vedem, dar nu am avut voie să-l atingem. Ne-au lăsat cinci minute acolo. Era în spatele unui perete de sticlă. Vă puteţi imagina ce durere am simţit."

Citește și
Afganistan
Atacul devastator de lângă aeroportul internațional din Kabul s-ar putea repeta. SUA, nevoite să „lucreze” cu talibanii

Jean-Luc Wertenschlag: "Când am coborât, acolo era ca o zonă de război, mese şi scaune răsturnate. Nimic nu mai era la locul lui, sângele şiroia.”

Cu puţin înainte de 10 seara, trei terorişti au dat buzna în sala de concerte Bataclan, în timpul reprezentaţiei unei trupe americane şi au început să tragă la întâmplare.

90 de oameni au fost uciși în câteva minute. Stephane este unul dintre spectatorii de atunci care au scăpat cu viață, dar a fost ținut ostatic, ca scut uman, până la intervenţia trupelor speciale ale Poliţiei. Stéphane Toutlouyan: "Ne-au pus să stăm la fereastră două ore şi jumătate, să vedem ce este afară. Mă gândeam dacă o să ne împuşte în cinci minute, peste două ore sau peste două zile."

Prima lună a procesului este dedicată doar mărturiilor.

Dominique Kielemoes, mama unei victime: "Asasinii, aceşti terorişti, consideră că au tras în mulţime, într-o masă de oameni., dar nu erau o masă, erau persoane, fiecare cu viaţa lui, care iubeau, aveau năzuinţe, aşteptări de la viaţă, de aceea trebuie să vorbim în faţa instanţei. Este important să ne constituim în parte civilă."

Michelle Clifford, SKY News: ”Șocul s-a amplificat în zilele, săptămânile și lunile care au urmat, când s-a aflat că majoritatea atacatorilor erau născuți și crescuți în Franța ori Belgia. La acest proces, Franța va trebui să se confrunte cu problema terorismului autohton.”

Franco-marocanul Salah Abdeslam este singurul supraviețuitor dintre cei 10 teroriști. Se pregătise și el pentru un atac sinucigaș, dar și-a aruncat centura cu explozibili și a fugit în Belgia. De peste cinci ani este în izolare totală și este supravegheat video non-stop. O premieră în Franța, procedura a devenită posibilă numai în urma unui vot în Parlament. Sistemului de protecție video a costat 160.000 de euro, iar cheltuielile de personal se ridică anual la 390.000 de euro. Până acum, Abdeslam a refuzat cu strășnicie să stea de vorbă cu procurorii.

Restul inculpaților sunt acuzaţi că i-au ajutat pe terorişti să-şi creeze identităţi false, le-au furnizat bani şi telefoane, dar şi arme şi explozibil.

Procesul, care ar urma să dureze nouă luni, se desfășoară într-un complex modern securizat, amenajat în interiorul clădirii istorice a tribunalului din Ile de la Cite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult