Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început operațiunea „Golden Orb” de la încoronarea lui Charles al III-lea. Nivelul de securitate, la cote maxime

Este o nouă provocare în materie de securitate pentru poliţia londoneză. La opt luni de la funeraliile Reginei Elizabeth a II-a, o operaţiune de securitate uriașă este din nou pusă în aplicare în Regat pentru ceremonia încoronării lui Charles al III-lea.

Încoronarea lui Charles al III-lea sâmbătă, la Londra, va implica o operaţiune de securitate majoră. În total, peste 29.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în capitala britanică. Recunoaşterea facială va fi folosită şi pentru a detecta prezenţa "persoanelor căutate pentru infracţiuni sau cu mandat de arestare".

În capitala britanică sunt aşteptaţi câteva sute de mii de turişti, precum şi cele peste 2.000 de persoane invitate la eveniment, printre care lideri şi capete încoronate. Emmanuel şi Brigitte Macron, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prima-doamnă Jill Biden, prinţul Albert al II-lea de Monaco şi prinţesa Charlene sunt doar câţiva dintre ei.

Operaţiunea botezată "Golden Orb" (Globul de aur - n.r.) presupune unul dintre "cele mai importante" dispozitive de securitate gestionate vreodată de poliţia londoneză, potrivit lui Ade Adelekan, un oficial al instituţiei. Acesta s-a declarat miercuri "încrezător" că totul este în ordine pentru festivităţi, în ciuda arestării, marţi, în faţa Palatului Buckingham, a unui bărbat care a aruncat în spatele porţilor palatului ceea ce păreau a fi cartuşe de puşcă.

"Ne-am analizat planurile (pentru încoronare) pentru a ne asigura că nu există lacune", a asigurat reporterii Ade Adelekan.

Citește și
charles
Românii sunt prezenți la încoronarea regelui Charles al III-lea. „Stau de miercuri dimineață. Sunt o monarhistă înrăită”

În total, peste 29.000 de poliţişti din întreaga ţară vor fi mobilizaţi pentru această operaţiune, care a început la începutul acestei săptămâni şi se va încheia luni. În ziua încoronării, sâmbătă, vor fi mobilizaţi 9.000 de poliţişti şi 2.500 de ofiţeri specialişti. Va fi "cea mai mare mobilizare de agenţi într-o singură zi din ultimele decenii, cu puţin peste 11.500 de agenţi la datorie", a precizat şeful poliţiei londoneze într-un comunicat.

Un set complet nou de legi pus la dispoziția poliștilor

Unii poliţişti vor fi staţionaţi de-a lungul drumului de la Buckingham la Westminster Abbey, pe unde va trece cuplul regal. Alţi agenţi de poliţie vor patrula în mulţime în civil pentru a detecta orice comportament neobişnuit, în timp ce alţii vor fi responsabili de siguranţa invitaţilor la încoronare.

Poliţia londoneză are la dispoziţie un set complet nou de legi pe care să le folosească, după ce miercuri a intrat în vigoare Legea privind ordinea publică. Legea prevede inclusiv până la 12 luni de închisoare pentru oricine blochează un drum. Noile puteri ar putea fi folosite încă de sâmbătă, când grupul antimonarhie Republic a anunţat o demonstraţie pentru a-l huidui pe rege în Trafalgar Square.

Lunetişti vor fi, de asemenea, poziţionaţi pe acoperişurile din centrul Londrei.

Şi cerul va fi, monitorizat îndeaproape: sâmbătă, nicio dronă sau avion nu are voie să survoleze capitala, cu excepţia elicopterelor de securitate sau a presei autorizate.

Pe lângă resursele fizice, poliţia londoneză se va baza şi pe tehnologie pentru a asigura securitatea evenimentului. În special, "intenţionează să utilizeze tehnologia de recunoaştere facială" pentru a identifica "persoanele a căror prezenţă ar putea reprezenta o problemă de protecţie publică". Printre acestea se numără "persoanele căutate pentru infracţiuni sau cu mandate de arestare emise de instanţe", a precizat poliţia.

Iniţiativa a fost criticată de ONG-ul Big Brother Watch, care a denunţat-o ca fiind un "instrument autoritar de supraveghere în masă" şi a afirmat că tehnologia nu este fiabilă, relatează AFP, citată de News.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult