Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"A doua zi după". Opinie Al Jazeera: Cum va arăta Fâșia Gaza după încheierea războiului dintre Israel și Hamas

După o scurtă pauză de șapte zile, la sfârșitul lunii noiembrie, Israelul a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza.

De data aceasta, majoritatea atacurilor au vizat sudul enclavei, acolo unde aproximativ 1,8 milioane de palestinieni sunt blocați în prezent, mulți dintre ei fiind obligați să se mute din nord în urma ordinelor israeliene de evacuare.

Cabinetul de război al Israelului, condus de premieurl Benjamin Netanyahu, a creat o hartă care împarte Gaza în 620 de parcele separate. Aceste terenuri ar trebui să fie folosite de civilii palestinieni pentru a evita să fie prinși în "zonele de război active".

Netanyahu a desemnat, de asemenea, cu un dispreț total față de dreptul internațional, o parcelă de teren drept "zonă umanitară". Prim-ministrul israelian a sugerat că întreaga populație de 2,3 milioane de locuitori din Gaza ar trebui să meargă în cele din urmă acolo.

"Ce ne spune acest lucru despre planurile lui Netanyahu pentru a doua zi după război?", se întreabă Sultan Barakat, specialist în conflicte și studii umanitare și colaborator al publicației în Al Jazeera.

Citește și
Erdogan si Biden
Erdogan îl avertizează pe Biden: SUA au „responsabilitatea istorică” să asigure încetarea focului în Fâșia Gaza

Autoritățile din Egipt și-au exprimat public temerea că scopul războiului lui Netanyahu nu este de a "eradica Hamas", ci de a face Fâșia Gaza nelocuibilă. Astfel încât palestinienii care trăiesc acolo să fie forțați să își abandoneze casele și să plece definitiv.

După ce a tăiat legătura dintre Fâșia Gaza și Cisiordania, Israelul a împărțit treptat Cisiordania în parcele mai mici, deconectate.

Barakat crede că Netanyahu a pus la cale un plan "sinistru" pentru Fâșia Gaza. În opinia acestuia, premierul israelian "se pregătește să repete o crimă istorică pe care țara sa a comis-o împotriva poporului palestinian".

"Dacă Netanyahu își urmează calea, ceea ce s-a întâmplat cu Cisiordania se va întâmpla și cu Fâșia Gaza", afirmă Barakat.

"În timp ce încearcă să mutileze Gaza în același mod în care Israelul a mutilat Cisiordania în ultimele câteva decenii, Netanyahu pare să ignore un factor crucial: voința palestiniană de a supraviețui și de a rezista", susține acesta, care crede că de data aceasta, civilii din Fâșia Gaza vor duce o luptă existențială pe ruinele caselor distruse și pe mormintele rudelor ucise de forțele israeliene.

"Fără să mai aibă nimic de pierdut. Ei nu își vor accepta soarta în liniște", e de părere Barakat.

"Se pregătește o catastrofă umanitară fără precedent", avertizează acesta, care crede că israelienii sunt gata să aplice populației din Fâșia Gaza o pedeapsă colectivă.

"Planurile aparente ale Israelului de a tăia Gaza în bucăți nu vor aduce decât mai multă suferință și violență", spune Barakat.

Ce ar trebui să facă comunitatea internațională pentru a pune capăt dezastrului

În acest context, spune specialistul Al-Jazeera, "nu putem spera decât că lumea nu va mai rămâne mult timp un spectator pasiv la acest atac fără precedent, ilegal și îngrozitor asupra unei populații asuprite. Și că, în cele din urmă, va fi impulsionată să acționeze pentru a opri acest atac oribil".

Barakat este de părere că SUA și partenerii lor occidentali, "care permit și ajută genocidul lui Netanyahu în Gaza, în timp ce solicită cu nonșalanță o soluție cu două state, nu pot fi de încredere pentru a rezolva această criză. Și pentru a asigura siguranța și demnitatea poporului palestinian".

Acesta susține că, în Fâșia Gaza, Statele Unite s-au concentrat doar pe simpla furnizare a celor mai urgente ajutoare umanitare, cum ar fi alimente, apă și ajutor medical, "permițând în același timp Israelului să își continue atacul devastator asupra enclavei".

Dacă Israelul nu oprește bombardamentul, niciun ajutor umanitar nu ar putea salva palestinienii din Gaza, după cum a avertizat recent Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Barakat susține că dacă războiul nu va fi oprit în curând acest lucru va declanșa un "tsunami" umanitar de proporții catastrofale, în care nu numai bombele și gloanțele, ci și o varietate de boli transmisibile vor ucide cu miile civilii înfometați și obosiți.

"Orice aranjament postbelic ar trebui să deschidă calea pentru crearea unui stat palestinian independent și suveran", susține Barakat, potrivit căruia acest lucru înseamnă că acordul propus ar trebui să le permită palestinienilor să trăiască în pace și securitate cu demnitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult