Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lansarea mega-rachetei Artemis către Lună a fost amânată din nou. Anunțul făcut de NASA

NASA a amânat din nou lansarea mega-rachetei către Lună, pentru o misiune test care lansează un nou program, Artemis, la 50 de ani de la ultimul zbor al Apollo, scrie News.ro. 

UPDATE 18:23.  Lansarea rachetei Artemis a fost amânată din nou, a transmis NASA, din cauza scurgerii de hidrogen lichid.

UPDATE 16:37. Din cauza unei noi scurgeri de combustibil, detectată cu câteva ore înainte de decolare, lansarea ar putea suferi o întârziere de până la două ore. NASA indică, însă, că problema a fost identificată şi că s-a putut relua umplerea rezervoarelor, scrie news.ro.

 UPDATE 15:23. O scurgere de hidrogen lichid a fost descoperită la racheta Artemis, scrie foxbusiness.com.

Oficialii NASA au oprit alimetarea rachetei cu hidrogen în timp ce încearcă să rezolve problema.

 Zeci de mii de spectatori speră că aşteptarea lor va fi răsplătită cu un spectacol impresionant de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida: racheta portocalie şi albă SLS, cea mai puternică din lume, informează AFP.

Decolarea este prevăzută la ora locală 14:17 (21:17 ora României) şi va fi posibilă în următoarele două ore în caz de probleme tehnice.

 

Condiţiile meteorologice sunt favorabile 60% la începutul acestei ferestre de lansare, apoi se ameliorează puţin câte puţin până la 80%.

"Echipa noastră este pregătită, este mai bună cu fiecare încercare", a declarat vineri Jeremy Parsons, responsabil cu echipamentele la sol. Dacă se îndeplinesc condiţiile, "este clar că vom decola".

În cazul unui nou impediment sâmbătă, decolarea ar putea fi eventual reprogramată pentru luni sau marţi. Atunci va fi necesar de aşteptat cel mai devreme până la 19 septembrie, din cauza poziţiilor Pământului şi Lunii.

Misiunea Artemis 1  

Scopul acestei misiuni fără echipaj, numită Artemis 1, este de a verifica dacă capsula Orion, aflată în vârful rachetei, este sigură să transporte acolo în viitor astronauţi. NASA mizează de această dată pe stabilirea unei prezenţe umane durabile acolo, cu scopul de a angaja o călătorie pe Marte.

În acest weekend prelungit în SUA, până la 400.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la decolare, în special de pe plajele din jur.

Rezervoarele rachetei vor fi alimentate cu combustibilul criogenic - în jur de trei milioane de litri de hidrogen şi oxigen lichid - de dimineaţă.

Luni, a fost depistată o scurgere în această etapă, înainte ca o problemă de răcire a motorului să determine anularea lansării. NASA a lucrat de atunci pentru a rezolva aceste probleme.

Dacă va avea succes, la două minute după decolare, propulsoarele vor cădea în Atlantic. După opt minute, etajul principal se va desprinde la rândul său. Apoi, după aproximativ o oră şi jumătate, capsula va fi propulsată din etajul superior către Lună având nevoie de mai multe zile pentru a ajunge.

Călătoria este de aşteptat să dureze aproximativ şase săptămâni. Orion se va aventura până la 64.000 de kilometri în spatele Lunii, mai departe decât orice altă navă locuibilă de până acum.

Scopul principal al lui Artemis 1 este de a testa scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/h şi la o temperatură la jumătate mai caldă decât cea a suprafeţei Soarelui.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Iniţial NASA a contat pe o primă lansare în 2017 pentru SLS şi va investit până la sfârşitul lui 2025 peste 90 de miliarde de dolari în noul său program lunar, potrivit unui audit public.

Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo - ca răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972.

De data aceasta, NASA speră să trimită pe Lună prima persoană de culoară şi prima femeie. Prima directoare de lansare a NASA, Charlie Blackwell-Thompson, va da sâmbătă startul decolării.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult