92 de migranţi au fost găsiţi dezbrăcaţi la frontiera Greciei cu Turcia. Cele două țări se acuză reciproc
Galerie foto
Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor Frontex a confirmat pentru France Presse "salvarea a 92 de migranţi vineri" cu ajutorul autorităţilor grece.
"Agenţii Frontex au raportat că migranţii au fost găsiţi dezbrăcaţi şi unii dintre ei aveau răni vizibile", a menţionat din Varşovia, de la sediul Frontex, o purtătoare de cuvânt a agenţiei.
Potrivit Atenei, Ankara i-a forţat pe migranţi, majoritatea sirieni şi afgani, să se dezbrace înainte de a-i expulza către partea greacă a graniţei.
Ministrul grec al protecţiei civile Takis Theodorikakos a acuzat Turcia de "instrumentalizarea imigraţiei ilegale", în timp ce Ankara a dezminţit orice implicare în aplicarea de tratamente degradante refugiaţilor respectivi.
Grecia trebuie să înceteze cu "manipularea şi necinstea", a transmis pe Twitter ministrul de interne adjunct grec Ismail Catakli.
Ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarachi, a calificat la rândul său sâmbătă acest incident drept o "ruşine pentru civilizaţie".
Incidentul are loc în contextul în care Atena este învinuită frecvent de ONG-uri şi reporteri de investigaţie de respingerea ilegală şi violentă de migranţi la graniţele sale maritime şi terestre cu Turcia, ea negând însă că ar fi recurs la astfel de practici.
ONG-ul Mare Liberum a estimat duminică, în reacţie la noul incident, că "în regiunea Evros crimele împotriva drepturilor omului sunt sistematice şi comise zilnic din partea Turciei şi a Greciei".
Preşedinţia turcă învinuieşte GreciaPreşedinţia turcă a respins vehement duminică orice responsabilitate în ce priveşte soarta celor 92 de refugiaţi găsiţi dezbrăcaţi de partea greacă a frontierei şi a îndemnat Grecia să "pună capăt acuzaţiilor nefondate", relatează AFP.
"Invităm Grecia să renunţe cât mai rapid la atitudinea sa inumană faţă de refugiaţi, să pună capăt acuzaţiilor false şi nefondate împotriva Turciei", a transmis directorul pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.
Într-o serie de patru mesaje virulente pe Twitter în turcă, greacă şi engleză, acesta acuză Grecia că a "pornit maşina de ştiri false pentru a arunca bănuiala asupra Turciei", iar pe ministrul grec al imigraţiei că "face confuzie între acţiunile Greciei şi cele ale Turciei".
"Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă nici măcar demnitatea popoarelor oprimate, publicând fotografii cu refugiaţi pe care i-a expulzat după ce i-a deposedat de lucrurile personale. (...) Autorităţile greceşti trebuie mai întâi să dea socoteală pentru bebeluşii pe care i-au lăsat să se înece în Marea Egee, pentru persoanele pe care le-au răpit şi bătut la Meric (Evros în turcă, n.red.AFP) şi le-au lăsat să moară de frig, în coordonare cu Frontex", agenţia europeană pentru monitorizarea frontierelor.