Modifica setarile cookie
Toate categoriile

9 viitori comisari UE ar fi depus declaraţii de interese "incomplete, suspecte sau şocante"

9 dintre comisarii desemnaţi pentru viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen ar fi depus declaraţii de interese incomplete sau care indică probleme grave.

Dezvăluirea a fost făcută de europarlamentarul francez de stânga Manon Aubry, membru în Comisia pentru Afaceri Juridice, care a scris pe Twitter că viitorii comisari europeni nu au dat ParlamentuluI European „nici mijloacele, nici timpul necesar pentru a verifica” declaraţiile lor de interese. Totuşi, Aubry susţine că şi la o primă vedere „legăturile financiare cu lobby-uri petroliere şi financiare sar în ochi”.

Eurodeputatul din Franţa nu dă nume, dar ar fi vorba despre 9 dintre comisarii desemnaţi. Potrivit EuObserver, care citează declaraţiile făcute de o sursă poloneză din Parlamentul European, cei care trebuie să aducă lămuriri suplimentare privind declaraţiile de interese sunt Josep Borell, Elisa Ferreira, Johannes Hahn, Stellia Kyriakidu, Rovana Plumb, Didier Reynder, Kadri Simson şi Janusz Wojciechowski. Acestora li s-ar fi solicitat să aducă informaţii suplimentare până pe 27 septembrie, pentru ca apoi Comisia pentru Afaceri Juridice să dea undă verde audierii lor.

 

 

Citește și
rovana plumb - viorica dancila
Dăncilă, încântată de numirea Rovanei Plumb: ”O reuşită pentru ţara noastră”

În caz că există în continuare suspiciuni legate de un candidat, membrii Comisiei JURI pot organiza o audiere cu uşile închise, înaintea celei publice.

Manon Aubry a dezvăluit că o parte din declaraţiile iniţiale depuse de comisarii desemnaţi erau „incomplete, suspecte sau de-a dreptul şocante”. „Informaţiile publice, dezvăluite de presă sau prezentate de autorităţi publice, contrazic declaraţii care ne-au fost prezentate”, a spus ea. Potrivit lui Aubry, patru dintre candidaţi au depus declaraţii în care nu au scris nimic, alţi 4 ar avea acţiuni în firme înregistrate ca făcând lobby la UE – printre ele Bayer şi ENI – iar alţi 2 aveau declaraţii care „contraziceau variantele depuse anterior ale acestui document”.

 

Contradicţiile din declaraţia depusă de Rovana Plumb

 

În situaţia din urmă se pare că se află şi Rovana Plumb. Astfel, din declarația oficială ei rezultă că a împrumutat 800.000 de euro de la o bancă, bani pe care trebuie să îi înapoieze în 23 de an. Chiar şi fără dobândă, ea ar avea astfel de plătit o rată lunară de 2.900 de euro, în condiţiile în care veniturile de ministru declarate pentru anul trecut de Rovana Plumb sunt în medie de 2.500 de euro.

“Există un credit pe care l-am luat în 2007 și care se regăsește în declarația mea de avere. Nu am primit deocamdată întrebările, în momentul în care o să primesc întrebările, o să răspund”, a fost singura declarație pe care a făcut-o Rovana Plumb pentru Știrile PRO TV.

Dar şi Didier Reynder, comisarul pentru justiţie desemat de Belgia, figurează pe listă, în ţara sa apărând acuzaţii de mită şi spălare de bani. Iar Josep Borell, desemnat de Spania ca viitor şef al diplomaţiei europene, a făcut parte din consiliul de administraţie al companiei multinaţionale Abengoa, aflată în insolvenţă, în cea mai mare procedură de acest fel din istoria Spaniei.

Declaraţiile lui Aubry au fost deja criticate de un alt coleg din Comisia JURI, care spune că rolul acestei instituţiie nu e să investigheze, ci să „clarifice” declaraţiile de interese ale candidaţilor, iar procedurile trebuie să fie secrete.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult