65.000 de oameni au ieșit în stradă, în Slovacia, din cauza corupției
Galerie foto
Potrivit BBC News, furia oamenilor a izbucnit după ce jurnalistul Jan Kuciak și logodnica sa Martina Kusnirova au fost uciși. De asemenea, după aceste crime, premierul Slovaciei Robert Fico a demisionat.
Însă demonstranții spun că Fico va continua să-și exercite puterile și cer organizarea de alegeri anticipate.
Pe de altă parte, Robert Fico afirmă că partidele care formează coaliția de guvernământ au un mandat de 4 ani, care trebuie dus la îndeplinire, ceea ce înseamnă până în anul 2020.
Jurnalistul care a fost ucis investiga un scandal de corupție politică, cu legături spre crima organizată din Italia, adică mafia. Materialul a fost publicat neterminat după moartea jurnalistului, în februarie, provocând furia oamenilor din Slovacia, care consideră că Guvernul nu face nimic pentru combaterea corupției.
Vineri au fost organizate proteste în 35 de orașe din Slovacia.
Preşedintele slovac Andrej Kiska a anunţat joi că îi va încredinţa formarea unui nou guvern vicepremierului Peter Pellegrini, un apropiat al lui Robert Fico care s-a oferit miercuri seară să demisioneze, pe fondul scandalului provocat de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, transmite Agerpres, care citează AFP.
''Voi încredinţa domnului Pellegrini formarea unui nou guvern după ce voi primi demisia guvernului actual al domnului Fico', a spus Kiska după o întâlnire cu vicepremierul Peter Pellegrini.
'Ieri (miercuri), partidele din coaliţie m-au informat că au sprijinul unei majorităţi parlamentare pentru un nou guvern condus de domnul Pellegrini', a declarat şeful statului slovac.
Coaliţia guvernamentală de la Bratislava, formată în urma alegerilor din 2016, cuprinde partidul social-democrat Smer-SD al lui Robert Fico, Partidul Naţional Slovac (SNS, dreapta naţionalistă) şi Most-Hid (centru-dreapta, apropiat de minoritatea maghiară).
Robert Fico s-a oferit, miercuri seară, să demisioneze cu condiţia ca partidul său, Smer-SD, să poată alege succesorul său în fruntea guvernului de coaliţie de la Bratislava.
De asemenea, alte condiţii puse de Fico au fost ca preşedintele Kiska să respecte rezultatul alegerilor legislative din 2016 şi să garanteze şi respecte acordul de coaliţie care a permis formarea guvernului actual.
În urma celor două crime au fost reţinuţi şapte suspecţi italieni, care între timp au fost eliberaţi din lipsă de probe. Deşi circumstanţele acestui asasinat rămân neclare, uciderea jurnalistului a avut ca efect un val de indignare şi de proteste în Slovacia.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, BBC NEWS
Etichete: proteste , slovacia , jurnalisti , coruptie , Jan Kuciak , Robert Fico
Dată publicare: 17-03-2018 15:14