22 de români au fost reținuți în Germania pentru acte de huliganism şi chiar furturi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este adevărat că măsurile de securitate sunt draconice, iar forţele de ordine intervin rapid. Un centru de comandă vizitat astăzi de echipa Știrilor ProTV supervizează toate operațiunile de securitate și are acces la zeci de mii de camere video instalate în toată ţara.
Un român de 48 de ani a fost prins de un polițist portughez în timp ce fura în Gara din Leipzig. Agentul a găsit asupra hoțului 2.100 de coroane cehe și 100 de euro. Bărbatul a fost arestat și, potrivit poliției, a mărturisit furtul.
De altfel, ca să evite astfel de situații sau unele mai grave, în orașul Neuss de lângă Koln a fost amenajat centrul Internațional de cooperare polițienească.
Oliver Strudthoff, șef Centrul Internațional de Cooperare Polițienească: „Misiunea centrului Internațional de cooperare polițienească este să adune toate informațiile despre acest campionat, cu sau fără implicare politică, toate informațiile care pot face ca acest eveniment să se desfășoare în condiții de siguranță.”
În camera de comandă sunt prezenți reprezentanți ai politiilor naționale din toate țările calificate la euro, dar și specialiști de la Interpol, Europol și UEFA. România are 3 membri din partea poliției și a jandarmeriei. Se lucrează în ture, iar în permanență aproximativ 120 de persoane urmăresc cu atenție fiecare mișcare de pe ecrane.
Lt. col. Adrian Dincă, consilier al şefului IPCC Euro 2024: „Misiunea noastră este de a coopera cu colegii din Germania și de a le oferi tot suportul necesar astfel încât suporterii români care participă la evenimentul din Germania să se simtă în siguranță și să se bucure de partidele disputate de echipa Națională”.
Cosmin Stan: Aceasta este camera de comandă de unde sunt supravegheate toate mișcările fanilor la fiecare meci de la Euro 2024. În această cameră lucrează și 2 români. Bună dimineața! Spuneți-mi care este misiunea dumneavoastră aici?
Virgil Oriță, reprezentant al Inspectoratului General al Poliției Române: „Atribuția mea principală este de a realiza transmiterea securizată a informațiilor prin intermediul canalului dedicat cu privire la suporteri, fani, cetățeni români care au primit anumite interdicții sau împotriva cărora s-au luat anumite
Lt. Stănescu Andreea, reprezentant al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române: „Realizăm foarte multe schimburi de date cu colegii germani, dar și cu colegii din cadrul grupei din care noi facem parte pentru că trebuie să avem o relaționare foarte strânsă cu ei, astfel încât meciurile echipei naționale să se desfășoare în condiții de siguranță.”
România mai are și 24 de polițiști și jandarmi pe teren alături de forțele de ordine germane. După meciul cu Ucraina, 22 de români au fost reținuți pentru gesturi naziste, intrare neautorizată pe teren ori acte de violență. Aceștia au fost amendați cu până la 1.600 de euro de persoană și au primit interdicția de a mai merge pe stadioane la acest campionat.