20 de ani cu Vladimir Putin în fruntea Rusiei. Cum a ajuns să preia puterea de la Boris Elțîn
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe 31 decembrie 1999, preşedintele de atunci, Boris Elţîn, îi preda prerogativele prezidenţiale premierului său, Vladimir Putin, spre marea surpriză a analiştilor politici internaţionali.
Elţîn mai avea de efectuat o parte din al doilea mandat de preşedinte, însă din cauza problemelor de sănătate a renunţat la post. Putin a condus Rusia ca interimar până în martie 2000, când a organizat alegeri prezidenţiale, pe care le-a câştigat.
Boris Elţîn, preşedintele Rusiei: "Astăzi, în ultima zi a acestui secol care se sfârşeşte, demisionez."
Cu o ultimă strângere de mână, pe treptele reşedinţei prezidenţiale, Boris Elţîn s-a retras din viaţa publică. Noua mână forţe de la Kremlin devenea Vladimir Putin, un personaj despre care nu se ştiau prea multe, decât că a fost ofiţer KGB. Analiştii politici l-au acuzat pe Putin că a întors Rusia din drumul democratic, înapoi spre sistemul sovietic, prin impunerea unui control strict al scenei politice, prin marginalizarea opoziţiei şi a presei critice la adresa sa.
Andrei Kolesnikov, analist politic: "Putin a oprit dezvoltarea normală a Rusiei ca o economie normală de piaţă şi ca o democraţie politică normală. Rusia, sub Putin, nu este un actor global, este un corupător global. Este o mare diferenţă între aceste două funcţii. El corupe totul în jurul său. Este vizibil ca un adevărat jucător şi persoană de influenţă pentru tot. Nimeni nu îi acordă atenţie cu adevărat."
Multă atenţie i-a acordat însă actualul premier, Dimitri Medvedev, care a preluat şi rolul de preşedinte timp de patru ani, între 2008 şi 2012. Medvedev este deja considerat succesorul natural al lui Putin, după anul 2024, când expiră al patrulea mandat de preşedinte al liderului de la Kremlin.
Vladimir Puţin, preşedintele Rusiei: "Ce se poate face în privinţa acestor mandate (prezidenţiale, n.r.) este anularea clauzei de 'consecutive'."
Putin a jonglat cu Constituţia, aşa încât după două mandate prezidenţiale de câte patru ani, între 2000 şi 2008, a fost premier patru ani, până în 2012, când a revenit ca preşedinte, de data aceasta pentru un mandat de şase ani. Iar în 2018 a fost reales pentru al doilea mandat, tot de şase ani.
Ekaterina Shulman, analist politic: "Dificultatea modelului de succesiune este că tot volumul de putere investit în actualul preşedinte este netransferabil către oricare altă persoană. Dar, dacă puterea este redistribuită, cel puţin o parte din ea, atunci este mai uşor pentru factorii de decizie pentru a fi de acord asupra figurii potenţialului successor."
Vladimir Putin este acuzat de către adversarii săi că a deteriorat relaţiile cu Occidentul, după invadarea Crimeei, în 2014, acţiune care a atras sancţiuni economice din partea Statelor Unite şi Europei. Dar Puţin continuă să rămână popular şi a devenit liderul cel mai longeviv de la Stalin încoace. La cei 67 de ani ai săi, el continu[ să pozeze în macho şi face drumeţii pe munte sau în Siberia.