Modifica setarile cookie
Toate categoriile

17 oameni au murit într-o busculadă pe aeroportul din Kabul. Afganii încearcă cu disperare să se salveze

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Afganistan, cel puțin 17 oameni au fost răniți, într-o busculadă produsă la una dintre porțile de acces, pe aeroportul din Kabul.

Deși li s-a spus, să nu vină la aeroport, dacă nu au pașaport și vize, civilii afgani care vor să fugă de talibani, dorm pe străzi de trei zile, în speranța că vor reuși, să urce într-un avion. Nu sunt dispuși sa creadă promisiunile talibanilor. În prima lor conferință de presă, după ce au devenit stăpânii Afganistanului, aceștia au transmis "că nu caută răzbunare și vor ierta pe toată lumea".

În jurul aeroportului din Kabul, așteaptă mii de afgani cu speranța că vor putea părăși țară. Tensiunea este palpabilă.

Nick Paton Walsh, CNN: “La una dintre porți am fost prins în busculadă... Focuri trase în aer...”

Clarissa Ward, CNN: „Sunt mulțimi de bărbați tineri care aleargă spre talibani după care se trag înapoi, ca într-un joc. Dar astea sunt focuri de armă, e cât se poate de serios. Avem o situatie bizară în care forțele americane și britanice comunică și colaborează cu talibanii pentru a slăbi puțin presiunea mulțimilor de afgani care vor să între în aeroport. Ideea e să nu se repete haosul de luni. Ce se întâmplă este însă că talibanii fac uz de controlul deținut pentru a lovi oamenii cu bâtele, trag focuri de armă în aer și chiar în oameni”.

Citește și
femei Afganistan stradă
Omorâte cu pietre sau biciuite în public. Cele 29 de reguli care le îngrozesc pe femei sub conducerea talibanilor

Dincolo de zidurile aeroportului, pușcașii marini asigură securitatea. Dar misiunea lor este temporară, se vor retrage și ei, curând, la fel ca restul trupelor americane.

Nick Paton Walsh: “Este absolut uluitor să vezi amploarea operațiunii în desfășurare aici și cât de ușurați sunt cei care apucă să ajungă în aeroport. Însă, în exterior, este în continuare haos...”

Afganii care așteaptă să prindă un loc într-un avion care să-i scoată din țară au putut vedea, la televizor, prima conferință de presă a noilor stăpâni. Mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator și numărul 2 al mișcării talibane, a revenit din Qatar, după 20 de ani de exil.

Protagonistul conferinței de presă istorice a fost în schimb .... Zabiullah Mujahid. Pentru cei mai mulți jurnaliști a fost uimitor, pentru unii chiar șocant, să-l vădă pentru prima dată în carne și oase. Ani și ani de zile a fost "omul din umbră", doar o voce la capătul celălalt al telefonului. Mereu activ și disponibil, gata să răspundă presei, fie și doar prin SMS.

Zabiullah Mujahid: „Cu voia lui Allah, în concordanță cu legea Șaria, vom permite femeilor să muncească, femeile sunt un element important al societății și noi le respectăm”.

Talibanii sunt însă atât de dornici să convingă lumea că s-au schimbat încât purtătorul lor de cuvânt a sunat-o, în direct, pe mobil pe o prezentatoare BBC de origine afgană. Jurnalista l-a pus pe speaker.

“-Domnule Shaheen, mă puteți auzi? -Da, îi asigurăm pe afgani că proprietățile și viețile lor sunt sigure. Nu ne vom răzbuna pe nimeni”.

În timp ce capitala Kabul se adaptează la noua realitate, analiștii politici speculează despre disponibilitatea declarată a Chinei de a colabora cu noul regim. Motivul l-ar reprezenta rezervele de metalele numite „pământuri rare”, în valoare de trilioane de dolari, ascunse în solul Afganistanului.

Este vorba de lantan, neodim și ceriu, dar și zăcăminte de aluminiu, aur, argint, zinc, mercur și litiu, cruciale pentru fabricarea produselor de înaltă tehnologie cum ar fi telefoanele mobile, calculatoarele, mășinile electrice, ecranele LCD și aeronave.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult