100.000 de oameni s-au strâns în Budapesta pentru a urmări slujba oficiată de Papa Francisc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Duminică, Suveranul Pontif a făcut o vizită-fulger în Ungaria. În jur de 100.000 de oameni s-au strâns în Piața Eroilor din Budapesta pentru a urmări slujba religioasă.
Diplomați și jurnaliști au văzut în vizita papei la Budapesta o mustrare pentru atitudinea anti-migranți a guvernului Orban.
Papa Francisc: ”Ceea ce îmi doresc pentru voi: crucea să fie podul vostru între trecut și viitor. Sentimentul religios a fost esența vieții acestei națiuni, atât de atașată de rădăcinile sale. Cu toate acestea, crucea, plantată în pământ, nu ne cheamă doar să rămânem înrădăcinați, ci ridică și întinde brațele spre toată lumea. Crucea ne îndeamnă să ne păstrăm rădăcinile ferme, dar fără să devenim defensivi, să ne întoarcem la izvoare, deschizându-ne către setea bărbaților și a femeilor din vremurile noastre.”
La întâlnirea de duminică dimineață cu reprezentanţii comunității evreiești din Ungaria, Suveranul Pontif a făcut referire și la manifestările anti-semite, care nu au fost puține, chiar la nivel înalt, în această țară. Premierul Viktor Orban l-a numit pe Miklos Horthy, liderul maghiar care a făcut alianţă cu Germania hitleristă, drept un "mare om de stat". Și a girat o campanie împotriva finanţistului american cu origini evreiești George Soros, născut la Budapesta.
Papa Francisc: ”Mă gândesc la amenințarea antisemitismului care încă se ascunde în Europa și în alte părți. Este un fitil care nu trebuie lăsat să ardă. Și cel mai bun mod de a-l stinge este să lucrăm împreună, cu încredere și să promovăm fraternitatea”.
Câteva ore mai târziu Papa Francisc a sosit la Bratislava. În momentul în care avionul a aterizat, clopotele a peste 2.600 de biserici catolice din toată țara au bătut în acelaşi timp. Luni, în capitala Slovaciei, Papa Francisc se întâlnește cu membri ai comunităţii iudaice. Printre ei, și supravieţuitori ai Holocaustului. Iar marți va merge în regiunile cele mai sărace ale țării, unde va discuta inclusiv cu reprezentanţii comunităţii rome.
Slovacia se numără printre statele Uniunii Europene cu cele mai scăzute rate de vaccinare anti-COVID. Guvernul stabilise iniţial că la evenimentele de pe agenda vizitei papale să aibă acces doar cei care au primit serul.
Valul de nemulțumiri a făcut autoritățile să-i accepte și pe cei care prezintă un test covid negativ sau certificatul care indică trecerea prin boală.