Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Turismul RO-Alert” funcționează la Tușnad. Oamenii plătesc să vadă urșii gunoieri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Urşii gunoieri sunt nelipsiţi la Tuşnad. Problema este că au devenit chiar o atracţie turistică, din vina oamenilor.

Aceştia află pe ce străzi se plimba sălbăticiunile, chiar de la autorităţi, care emit mesaje de avertizare. În loc să se pună însă la adăpost, mulţi merg în locul indicat. În prezenţa ''Inspectorului Pro'', responsabilii au admis că nu pot face altceva decât să supravegheze vizitele urşilor. Pe scurt, cei care hrănesc animalele în pădure sunt amendaţi, însă dacă fac asta în oraş nu pot fi pedepsiţi.

Situaţie unică la Tuşnad! Autorităţile locale au pus la punct un sistem RO-ALERT care atrage atenţia oamenilor atunci când urşii sunt pe stradă. Măsura este evident, una de siguranţă. Doar că, in loc să se sperie, oamenii se adună … ca la urs. Mai în glumă, mai în serios, sistemul de avertizare s-a transformat în turismul RO-ALERT.

Băile Tuşnad – ora 22:00. Staţiunea este plină de turişti. Oamenii s-au obişnuit atât cu prezenţa urşilor … cât şi cu prezenţa jandarmilor … Astfel de scene se repeta, seara de seară.

Reporter: „Sunt câţiva oameni pe trotuar, în acest moment, ursul nu are nicio treabă. Nu reacţionează în niciun fel... Un grup de tineri se află pe partea cealaltă a drumului. Spuneţi-le să nu alerge…"

Citește și
Diana Șoșoacă a devenit avocata urșilor. Senatoarea i-a certat pe localnici că-i alungă, în loc să-i hrănească
Diana Șoșoacă a devenit avocata urșilor. Senatoarea i-a certat pe localnici că-i alungă, în loc să-i hrănească VIDEO

Urşii n-au nicio treabă cu alerta. Au un singur obiectiv: tomberonul. Aşa că şi vizitatorul din această seară îşi vede liniştit de mâncare, deşi în jurul lui este agitaţie.

La Tuşnad funcţionează de 4 ani protocolul RO-ALERT. Oamenii primesc pe telefoanele mobile un mesaj de atenţionare. La faţa locului vine preventiv şi ambulanța. Ca să acorde prim-ajutor în caz de nevoie.

Ramona Țintea, corespondent PROTV: „Am primit un RO-ALERT că, pe stradă, exact în această zonă, se află un urs şi îi vedem deja pe oameni la geamurile hotelului. Fiecare are ceva de fotografiat, de filmat, dar au fost avertizaţi că trebuie să stea în hoteluri…"

Măsura care ar fi trebuit să fie una de protecţie a dezvoltat o nouă formă de turism, după cum susţin chiar reprezentanţii Primăriei Tuşnad.

Imex Istvan, reprezentantul Primăriei Tușnad: „Sunt persoane care strâng în jurul lor turişti din Ungaria şi aşteaptă noaptea mesajul, şi îi duc pe toţi pentru o sumă anume, nu ştiu, să vadă ursul. Discutăm deja de turismul RO-ALERT la nivel de oraş."

-Cu urşii, cum e? I-aţi văzut? - I-am văzut din prima seară… Mi-au plăcut… Am făcut rondul staţiunii şi i-am văzut în jur de 8:00 – 8:30… -Câţi erau? -Unul… Unul şi bun. L-am văzut de la distanţă cum a traversat strada… şi n-am intrat în panică… Ne-am retras uşor… Apoi, am primit alerta pe telefon: aveţi grijă, ursul!

Din păcate, oamenii nu se limitează la a privi urşii. Unii le dau şi de mâncare. Iar asta este grav, pentru că un urs hrănit revine în localităţi. La fel de grav este şi faptul că nu avem o lege care să-i sancţioneze pe aceia care dau alimente animalelor sălbatice.

Ramona Țintea: „În ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa lipseşte cadrul legal prin care jandarmeria şi poliţia să dea amenzi. Singurul articol care interzice hrănirea animalelor sălbatice se aplică doar în ariile protejate şi nu oriunde se constatata fapta! Este un vid legislativ pe care Ministerul Mediului îl recunoaşte. Abia acum susţine că lucrează la modificarea legislaţiei."

Iaman Didan, şeful Jandarmeriei din Harghita, a dat totuşi anul acesta cinci amenzi pentru hrănirea urşilor. Dar le-a încadrat pe legea picnicului

Reporter: Câte flagranturi aţi avut în care să prindeţi turistul că a dat mâncare ?

Iaman Didan, șeful Jandarmeriei Harghita: „Nu putem să stăm să pândim… Noi avem o grămadă de alte misiuni de făcut, nu doar urşii ăştia îi avem în faţă!”

Cazul puiului de urs - ucis în Sibiu, în 2016 - a dus la emiterea unei ordonanţe de urgenţă care stă neaplicata de 5 ani. Jandarmeria trebuia dotată cu arme cu gloanţe de cauciuc. Armele au venit, nu însă şi bilele de cauciuc.

Metodă este eficientă şi ar ţine urşii la distanţă. Animalul ţine minte durerea şi nu mai revine în localităţi. În lipsa gloanţelor, urşii sunt în continuare goniţi de pe străzi rudimentar: cu girofarul şi semnale luminoase. Nu e de mirare că nu au nicio reacţie.

După ani de zile în care nu s-a mişcat un deget, ministrul mediului Tanczos Barna a accesat 11 milioane de euro bani europeni ca să facă un recensământ genetic al urşilor. 400 de specialişti de la Romsilva vor porni prin păduri să preleveze probe ADN.

Datele vor fi transmise către Institutul Naţional de Cercetare "Marin Drăcea" din Braşov. Aici se va amenaja şi prima rezervaţie naturală pentru urşii gunoieri, care se va întinde pe 60 de hectare de pădure.

Reporter: Când vedem acest obiectiv îndeplinit ?

Tanczos Barna, ministrul mediului: „Am început procedurile de achiziţie pe acest proiect european. Anul viitor, în primăvară, o să aibă loc şi licitaţia pentru sanctuarul din Braşov”

Reporter: Sunteţi sigur că o să fie dus la bun sfârşit acest proiect?

Tanczos Barna: „Sunt convins sută la sută”

Reporter: Chiar dacă dvs. plecaţi de la minister…

Tanczos Barna: „Nu există alternative. Din păcate, 5 ani nu s-a făcut nimic"

În lipsa măsurilor, numărul oamenilor care cer ajutor la 112 a crescut de 22 de ori. Din păcate, statul român nu are deocamdată nici o situaţie exactă a urşilor şi nici o statistică electronică a pagubelor şi atacurilor produse de urşi în România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult