Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Piața jucăriilor, invadată de produse periculoase. Cât de nociv poate fi slime-ul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Piaţa jucăriilor este plină de produse care nu respectă legea. De la obiecte care pot răni până la unele care pot lua foc, toate pot ajunge în mâinile copiilor. Iar autorităţile sunt depăşite de situaţie.

Deşi recomandările Comisiei Europene sunt clare, iar sistemul european de alertă anunţa online ce marfă trebuie retrasă de pe piaţă, responsabilii abia verifică magazinele. Însă, nu pot opri comerţul neautorizat, de pe internet. Urmăriţi un material, realizat în cadrul campaniei Inspectorul Pro.

Piaţa jucăriilor din România. A treia din regiune, după Polonia şi Ungaria. Cu vânzări de aproape 200.000.000 de € pe an … Este în vizorul autorităţilor din cauza produselor neconforme.

90% dintre jucăriile şi jocurile care se vând în întreaga ţară provin din China şi Turcia. Iar multe dintre ele nu corespund normelor de siguranţă impuse de Uniunea Europeană.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - trei sferturi dintre produsele verificate au fost considerate periculoase sau nepotrivite pentru vârsta căreia erau adresate. Pot intoxica, pot sufoca sau pot răni copiii, au fost unele dintre concluziile inspectorilor ANPC.

Citește și
cladiri noi, garsoniere noi, apartamente noi, prima casa, inspectoratul de stat in constructii
Capcana în care pică cei care își cumpără apartamente în blocuri noi

dr. Diana Ionescu, medic primar ORL: "Din statisticile internaţionale, sunt cam 2000 de copii pe an care mor asfixiaţi."

Loredana face mereu comparaţie între jucăriile cumpărate din România şi cele pe care le ia din Spania, unde locuieşte în prezent. Iar rezultatul nu este deloc în favoarea comercianţilor noştri.

Loredana: "A fost un caz când bunicul i-a dăruit nepotului un pistol cu ventuze iar copilul jucându-se una din ventuze s-a desprins şi copilul a murit asfixiat în prezenţa bunicului care îi dăruise pistolul cu tot sufletul.”

Doctoriţa Manuela Rizescu povesteşte că a salvat sute de copii ajunşi la urgenţă din cauza unor astfel de accidente.

Manuela Rizescu: "Acum 2 ani o fetiţă care s-a jucat cu o baterie de cântar şi a rămas la nivelul esofagului. A produs leziuni atât la esofag cât şi de respiraţie. Au trecut 2 ani şi abia acum spune că e spre bine. S-a chinuit. A trebuit să mănânce printrun orificiu lateral pentru că toată partea aceasta era arsă. A suferit multe operaţii unele şi în Germania."

Rafturile magazinelor din România sunt pline, în prezent, de jucării care au zeci de componente mici şi care pot fi înghiţite de copii. Dar şi de nenumărate alte produse care încalcă directivele europene.

Verificările făcute într-un laborator din Bucureşti arată că aproape jumătate dintre produsele testate nu trec pragul de siguranţă.

O jucărie, de exemplu, care se adresează copiilor de un an şi jumătate, străluceşte şi atrage prin culori vii. În laborator, a picat toate testele. A fost considerată periculoasă pentru vârsta de 18 luni. Nu e deloc rezistentă, se sparge uşor şi poate zgâria pielea fină a unui copil - susţine Anca Gavril, Şefa Laboratorului Larex din Bucureşti.

Anca Gavril: "Plasticul este foarte subţire, printr-o simplă scăpare cred că se crapaă. Ia uitaţi şi se poate desface. Şi mai are o biluţă înăuntru. Uitaţi cât de moale este plasticul."

Conform Comisiei Europene, 57.000 de minori ajung anual la spital, din cauza unor jucării nepotrivite pentru vârstele lor.

Manuela Rizescu: "Cea mai frecventă vârstă este între 1 şi 3 ani când se pot întâmpla aceste accidente"

Cel mai mare pericol îl reprezintă însă produsele fabricate din materiale chimice periculoase. Care pot duce la apariţia unor boli cronice, cu efect nociv pe termen lung.

S-a constatat, de exemplu, ca popularele gelatine (n.r. slime), viu colorate, pot avea în compoziţie metale grele, care alterează funcţiile organelor vitale.

Specialist: "Poate să conţină substanţe toxice începând de la metale grele, în primul rând plumb, cadmiu şi crom 6. Există riscul să se spargă. Dacă se sparg biluţele şi copilul se joacă cu ele şi nu se spala repede, au un PH acid. Poate să-i deterioreze epiderma mâinii. " În momentul de faţă, 70 % dintre jucăriile verificate de pe piaţa românească nu corespund normelor de siguranţă. Sau nu sunt conforme cu vârstele cărora se adresează. Concluziile aparţin inspectorilor ANPC care au găsit nereguli în 600 din cele 830 de magazine controlate în întreaga ţară.

Bogdan Marcel Pandelică, ANPC: ”Au fost amendaţi cu peste 1.200.000 de lei şi au fost peste 350 de măsuri de oprire temporară de comercializare a acelor produse şi oprire definitivă a 27 dintre operatorii economici.”

Şi atunci, ne întrebam firesc de unde putem cumpăra produse bune şi sigure pentru copiii noştri? În niciun caz din piețe sau de pe site-uri neverificate, spun comisarii ANPC. Există suficient de multe magazine autorizate şi depozite online care prezintă garanţie.

Hotărârea de Guvern - 396 din 2003 - spune clar că jucăriile pot fi introduse pe piaţă doar dacă nu pun în pericol sănătatea şi securitatea copiilor. Mai mult, trebuie să fie marcate cu sigla Uniunii Europene.

Grav este însă că multe dintre produsele de proastă calitate au până şi aceste marcaje aplicate fraudulos. Şi atunci devine evident că şi autorităţile trebuie să facă mai mult dacă nu vor să scape situaţia de sub control.

Altfel, putem spune, că noile generaţii de copii sunt de departe cele mai răsfăţate, de până acum. Părinţii au ajuns să cheltuiască, anual, aproximativ 1 miliard de lei pentru cadourile celor mici. Datele arată că 55 % dintre adulţi cumpăra jucării o dată pe lună, iar alţi 25 % dintre ei, o dată la trei luni. În ultimii 5 ani, vânzările au crescut, în România, cu peste 60 de procente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult