Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fenomenul permiselor auto false prinde contur în România. Cum reușesc escrocii să-i păcălească pe cei naivi și ce pățesc apoi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zeci de grupări infracționale care falsifică permise de conducere și le vând pe internet și-au găsit clienți și la noi. Au conturi bancare în alte țări, folosesc telefoane cu prefixe de Africa și cer pentru un act ilegal aproape 1.000 de euro.

Inspectorul PRO vă arată cum reușesc escrocii să-i păcălească pe cei naivi. Poliția Română atrage atenția că cine cumpără acte false se alege cu dosar penal.

Vânzarea permiselor de conducere false a devenit un fenomen. Pe internet, sunt zeci de grupări infracționale care promit eliberarea unui astfel de document.

Cer între 600 și 1.200 de euro și trimit, în cele mai multe cazuri, doar fotografii cu așa-zisul permis auto.

Cel mai grav este însă faptul că sunt români care apelează la astfel de grupări. Iar unii dintre ei chiar circulă pe drumurile publice, doar cu o poză. Fără să fii trecut printr-o școală de șoferi și fără să fii învățat regulile de circulație. Adevărate pericole în trafic.

Citește și
gradinita
Inițiativa legislativă după ancheta Inspectorul PRO care a dezvăluit abuzurile din grădinița de la Popești Leordeni

Cum este și un caz descoperit de Poliția Rutieră Ilfov. Este vorba despre un bărbat din Capitală care a fost implicat, până acum, în două tamponări.

Conform procurorilor, bărbatul a picat de mai multe ori examenul de conducere. Acesta a încercat să-i convingă pe anchetatori că permisul cumpărat de el, de pe internet, este autentic. Spune ca a dat 600 de euro pe acest act și că nu e vina lui că escrocii i-au livrat până acum doar o fotografie. Acest fapt nu l-a impiedicat totuși să se urce ilegal la volan. Și asta de mai multe ori.

Având în vedere că nu a primit fizic actul ilegal, bărbatul este cercetat acum, sub control judiciar, doar pentru conducere fără permis pe drumurile publice. Nu și pentru fals!

Echipa de la Inspectorul Pro s-a infiltrat într-o astfel de grupare infracțională. Am vrut să vedem cum operează.

"Obțineți permisul de conducere original și autentic, în mai puțin de 5 zile, fără a susține un examen", acesta este anunțul pe care l-am urmărit.

Escrocul ne-a cerut inițial 750 de euro pentru actul fals și ne-a indicat un cont bancar din Grecia.

Numărul său de telefon, pe care am comunicat, are prefixul statului Benin, din Africa.

Săptămâni în șir, conversația s-a purtat doar în scris, cu o traducere precară în limba română. Un prim indiciu că ceva nu era în regulă. Într-un final, l-am convins să ne răspundă la apel. Ne-a scăzut prețul la jumătate.

Reporter: Mi-ai promis un carnet de conducere...

Escroc: Da...

Reporter: Cum pot fi sigură că o să primesc unul?

Escroc: Trebuie să-mi dai 300 de euro și îl voi face pentru tine.

Șarlatanul pretinde că înregistrează documentele pe care le confecționează la Poliția din România. Ca să ne convingă de așa-zisa lui seriozitate, ne-a trimis poze și filmulețe.

Toate, cu afișare unică. După ce le deschizi, fișierele dipar din conversație.

Am cerut lămuriri de la Poliția Română și am stat de vorbă cu un ofițer de la Serviciul Rutier Ilfov, care anchetează astfel de cazuri. Ne-a asigurat că niciunul dintre permisele de conducere pe care ni le-a prezentat escrocul nu sunt adevărate.

Oamenii care plătesc pentru astfel de documente trebuie să știe că nu le vor putea folosi.

Reporter: Cine se încrede în astfel de grupări?

Polițist de la Serviciul Rutier Ilfov: Sunt persoane care vor să eludeze legea, documente pe care, probabil, din cauze medicale ori alte cauze, nu pot le obțină conform legii. Evident, că obținerea în această modalitate a unor așa zise permise de conducere este ilegală.

Exact în timpul interviului, escrocul ne-a sunat, din nou, disperat că nu i-am trimis niciun ban.

Conversația cu el s-a purtat, de această dată, de față cu polițistul.

Reporter: Nu pot avea încredere în tine pentru că nu știu dacă voi primi un permis de conducere... Cum poți să-mi dovedești?//

Escroc: Trebuie să plătești toți banii. Nu te pot forța să plătești. Doar prezinți documentele Poliției dacă (n.r. te oprește în trafic)... Doar le prezinți...

Reporter: Da, dar documentul nu este înregistrat. Documentele nu vor fi înregistrate în România...

Escroc: Ba da, sunt înregistrate în România, dar...

Reporter: Cum?

Escroc: Toate documentele pe care mi le trimiți, le voi trimite la Poliție... (n.r. – neinteligibil...)

Ofițerul, care ne-a acordat interviu, a negat ferm ca ar exista complici în Poliția Română, care să înregistreze permise false în baza de date a autorităților.

Polițist de la Serviciul Rutier Ilfov: „Cetățenii trebuie să înțeleagă faptul că permisul de conducere se obține doar în urma unui examen susținut în fața autorităților competente, cu respectarea strictă a condițiilor impuse de actele normative în vigoare”.

Oamenii care apelează la astfel de infractori trebuie să știe că inclusiv ei încalcă legea. Și ca, dacă sunt depistati, conducând cu permis fals, riscă dosar penal.

În ceea ce-i privește pe falsificatori, aceștia sunt greu de prins. Toți, se bazeaza pe asta. Acționează numai de la distanță, de la mare departare de Europa, din țări unde Poliția nu are competență. Așa că fiți prudenți și păziți-vă de șarlatani, pentru ca folosirea actelor ilegale va poate costa libertatea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult