Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Consolidarea unui bloc cu risc seismic, blocată de o instituție a statului. „Un bolovan aşezat pe nişte scobitori”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Specialiștii atrag atenția asupra blocurilor cu spații comerciale la parter, ridicate înainte de cutremurul din '77. Potrivit Institutului Național de Cercetare în Construcții, aceste clădiri ar putea avea etajele prea rigide în comparație cu parterul.

Ar trebui verificate și consolidate, dacă se impune. Inspectorul Pro vă prezintă un astfel de imobil, unde consolidarea a fost blocată ani de zile, chiar de o instituție a statului român. În urma demersului făcut de Inspectorul Pro, blocul va fi reparat în regim de urgență.

În timp ce autorităţile din întreaga ţară îi îndeamnă pe oameni să-şi consolideze casele cu bulina, o instituţie a statului român blochează un proces de reabilitare seismică, într-o zonă unde cutremurul din '77 a prăbuşit un bloc.

Administraţia Fondului Imobiliar din Bucureşti se opune consolidării unui imobil de pe Şoseaua Mihai Bravu fără să aibă un motiv justificat. Proprietarii sunt revoltaţi cu atât mai mult cu cât lucrarea ar urma să fie plătită chiar de ei.

Administraţia Fondului Imobiliar, fosta ICRAL gestionează încă toate clădirile care mai aparţin de Primăria Capitalei. În cazul de faţă, AFI deţine spaţiul comercial de la parter.

Citește și
Situația școlilor și grădinițelor din București în pericol de prăbușire la cutremur. Câte au fost reconsolidate ori dărâmate
Situația școlilor și grădinițelor din București în pericol de prăbușire la cutremur. Câte au fost reconsolidate ori dărâmate

Prin acest refuz, statul devine singurul oponent al consolidării blocului.

Monica Bela, patron farmacie: „Răspunsul cu NU l-am auzit de foarte multe ori în relaţia cu statul... că aşa vor ei!”

Carmen Prisăcaru, locatară: „Adică mi se pare un pic halucinant! Nu contăm pur şi simplu!

Blocul are o structură aparte, la fel ca alte câteva sute din Bucureşti. Ridicate înainte de cutremurul din '77 - când regulile din construcţii nu includeau şi coeficientul de risc seismic – toate imobilele cu spaţii comerciale au etajele foarte rigide în comparaţie cu parterul.

Sever Georgescu, cercetător la Institutul Urban - ÎNCERC: „Ca un bolovan aşezat pe nişte scobitori. Totul a plecat de la funcţiune, care la început nu părea ceva periculos.”

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost un semnal de alarmă! Un astfel de bloc, aflat la Lizeanu, s-a retezat din temelie. Parterul imobilului a fost pur şi simplu îngropat. Clădirea s-a înclinat şi a trebuit să fie demolată.

Paul Brâncuși, vicepreședinte Bloc: „De aceea, noi intervenim la nivelul parterului. Soluția de consolidare are în vedere exact aceste puncte periculoase.”

Șapte ani s-au chinuit oamenii să-şi adune documentele pentru condolidare, timp în care nimeni de la AFI nu i-a băgat în seamă. Singurul ajutor venit de la primărie sunt aceste truse, pe care locatarii ar trebui să le folosească în cazul unei calamităţi.

Viorica Duțu, administrator bloc: „Gentuţe ale morţii, cum le am denumit noi.”

Reporter: „Aici, ceva de băut.”

Viorica Duțu, administrator bloc: „Sunt deja expirate. 2009, da. Și asta venea la pachet! Cu alte cuvinte, de câte ori eşti acasă, să ţi pui fluierul de gât ca nu ştii nicodata când vine cutremurul!”

Am încercat şi noi să discutăm cu directorul Administraţiei Fondului Imobiliar, domnul Mihai Enachescu.

Reporter: „Domnul director Mihai Enachescu...”

Portar: „Nu este...! E în concediu!”

Reporter: „E în concediu?”

Portar: „Da!”

Mihai Enachescu conduce AFI de mai bine de şase ani. Potrivit declaraţiei sale de avere deţine două terenuri în Ilfov, o casă şi cinci apartamente în Bucureşti, dar şi o casă de vacanţă în Spania.

Inspectorul Pro a aflat că pe lanţul închirierilor de la parterul deţinut de AFI s-au comis nereguli. Chiriaşul de drept a decedat, iar spaţiul a fost ulterior subcontractat ilegal. Fapt confirmat de altfel şi de Poliţia Locală - care a sesizat aceleaşi nereguli încă din septembrie.

Dan Răsică, director general, Poliția Locală București: „Eu nu aş dormi liniştit . Uite documentul! Vă solicităm rezilierea contranctului, evacuarea ocupanţilor şi aplicarea măsurilor legale! Este clar ce le-am transmis eu în luna septembrie domnilor de la AFI.”

Reportajul nostru a avut un efect imediat. Conducerea AFI a trimis o notă de evacuare actualilor chiriaşi. Şi astfel, ce nu s-a făcut în 7 ani a fost posibil în 7 zile: procesul de consolidare a fost deblocat.

Izabela Manolache, director general adjunct AFI: „În prezent, noi ne dăm acordul pentru consolidare. Mai departe?!”

Reporter: „De ce a trebuit să vină televiziunea să rezolve acest caz când statul trebuia să şi facă treaba de la sine?”

Izabela Manolache, director general adjunct AFI: „Statul şi a făcut treabă de la început! Sunteţi de acord că pentru orice tip de consolidare trebuie să avem nişte dcumentatii în spate?”

Reporter: „Corect! Și de ce nu le-aţi cerut?”

Izabela Manolache, director general adjunct AFI: „Am făcut asta!”

Reporter: „Pe 16 noiembrie când reportajul nostru era deja demarat!”

Izabela Manolache, director general adjunct AFI: „Nu, şi în vara!”

Consolidarea ar urma să se realizeze prin montarea unor amortizori hidraulici la parter. Vorbim despre dispozitive antiseismice folosite cu succes în SUA şi Japonia. Metoda respecta standardele europene şi a fost omologata şi în România, în 2018.

Inspectorul Pro a reuşit să urnească consolidarea imobilului din Mihai Bravu. Pe listele Primăriei Capitalei sunt însă alte 700 de construcţii care ar trebui urgent consolidate. Iar dacă ar fi să ţinem cont şi de raportul Băncii Mondiale de anul trecut rezultă că pentru siguranţă bucureştenilor ar trebui să reparăm peste 20,000 de clădiri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult