Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Piele artificială capabilă să simtă, creată de un grup de cercetători inspirați de Star Wars

Cercetători din Singapore au dezvoltat o "piele electrică" despre care susţin că poate recrea simţul tactil, o inovaţie care le-ar putea permite persoanelor care au proteze să detecteze obiecte şi să le simtă textura, temperatura şi durerea.

Dispozitivul, denumit ACES (acronimul de la Asynchronous Coded Electronic Skin), este compus din 100 de microsenzori şi are dimensiunea de aproximativ 1 cm2, conform Reuters. Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore susţin că ACES poate procesa informaţii mai rapid decât sistemul nervos uman şi că recunoaşte între 20 şi 30 de texturi diferite. De asemenea, acest sistem poate citi alfabetul Braille cu un nivel de acurateţe de 90%.

"De obicei oamenii trebuie să mângâie o suprafaţă pentru a-i simţi textura, dar în acest caz pielea ACES, după o singură atingere, poate detecta texturi diferite", conform coordonatorului echipei de cercetători, Benjamin Tee, care a mai adăugat că dispozitivul este dotat cu algoritmi AI de învăţare rapidă.

O demonstraţie a arătat că dispozitivul poate detecta că o minge din cauciuc este moale, iar una din plastic solid este tare.

"Atunci când îţi pierzi simţul tactil, devii practic amorţit...iar persoanele cu proteze ale membrelor se confruntă cu această problemă", conform lui Tee. "Astfel, prin obţinerea unei versiuni artificiale de piele, pentru protezele lor, ei pot strânge o mână şi-i pot simţi căldura şi dacă are pielea fină, precum şi cât de tare strâng respectiva mână", a mai adăugat el.

Citește și
Sediul Google din Varsovia
Google închide încă un serviciu, care a eşuat din cauza pandemiei

Tee a explicat că acest concept a fost inspirat de o scenă din trilogia "Star Wars" în care personajul Luke Skywalker îşi pierde mâna dreaptă şi îi este înlocuită cu o proteză robotică, proteză ce identifică şi senzaţiile tactile.

Această tehnologie este încă în faza experimentală, însă este urmărită cu un interes deosebit, în special de către comunitatea medicală, conform lui Tee.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult