Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Victor, robotul românesc care dezinfectează spitalele. Cât costă și cum funcționează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Roboții autonomi care pot dezinfecta și steriliza spațiile închise sunt extrem de utili în perioada aceasta în spitalele din România și nu numai.

 

ilikeIT cu Iulia Ionescu, care are un invitat special: unul dintre primii roboți autonomi pentru dezinfecție și sterilizare din țara noastră.

Paul Popescu nu a venit singur la iLikeIT, ci împreună cu Victor, unul dintre roboții care sterilizează spitalele din România.

Este un robot de dezinfecție produs în România, funcționează prin acțiunea razelor ultraviolete asupra agenților patogeni.

Funcționează asemănător unei mașini autonome, cu ajutorul unor senzori specializați navighează într-un spațiu necunoscut, face o cartografiere a acestui spațiu și începe dezinfecția acestuia.

 

Citește și
iLikeIT
iLikeIT. Cât de bune sunt gadgeturile pentru curățenie: aspiratorul robot și mopul electric
Acoperă 20.000 de metri pătrați cu o încărcare

 

Când este pornit, trebuie să fie singur în încăpere, fie să purtăm un echipament de protecție care să ne acopere întreaga suprafață a pielii.

Are o autonomie de aproximativ 5-6 ore, poate acoperi în jur de 20.000 de metri pătrați cu o singur încărcare.

OMS a avertizat încă de la începutul pandemiei că folosirea unor tehnologii de dezinfecție cu ajutorul UV e destul de periculoasă pentru piele și a insistat asupra faptului ca populația să nu folosească genul acesta de dezinfecție, cel puțin în prezența oamenilor și a animalelor.

Genul acesta de dezinfecție se face de ani de zile, dar cu aparate fixe, noi avem venit cu acest dispozitiv mobil, fără a necesita ajutor uman.

Producția unui robot durează în jur de 3 săptămâni, acum punem la punct o linie de ansamblare care ne-ar permite să finalizăm un astfel de robot în câteva zile.  

 

Sunt trei roboți în România și se mai lucrează la încă doi 

 

În prezent sunt trei astfel de roboți în spitalele din România- la spitalele Universitar, Floreasca și în Oradea și se mai lucrează la încă doi.

La fluxul la care se lucrează acum nu este suficient un singur robot pentru un spital.

Producția unui robot a costat în jur de 40.000 de euro, iar prețul lui este de aproximativ 50.000 de euro.

Urmează ca astfel să roboți să fie livrați în spitale din Germania și Slovenia.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult