Universitățile românești au introdus programe noi de studii în inovaţie şi inteligenţă artificială
Your browser doesn't support HTML5 video.
De anul acesta au apărut programe de studii în inovaţie şi inteligenţă artificială. Companiile din IT au nevoie de astfel de specialişti, iar în prezent îşi formează singure angajaţii. Analiştii Frames estimează că digitalizarea şi robotizarea vor aduce peste un milion de noi locuri de muncă în România în 10 ani.
În laboratoarele Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca studenţii testează roboţi dar şi diverse aplicaţii de inteligenţă artificială.
Stelian Brad, director Departament Robotică Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: "Avem o rată tot mai mare de interes din partea tinerilor. Înţeleg şi ei că viitorul este al automatizării, al inteligenței artificiale".
Şi Universitatea Babeș-Bolyai s-a adaptat rapid şi a suplimentat anul acesta locurile la tehnologia digitală.
Laura Irimieș, purtător de cuvânt UBB: "Au apărut specializări noi în funcţie de cererea pieţei de muncă".
De exemplu, studenţii pot experimenta realitatea virtuală şi roboterapia, într-un centru special creat în cadrul universităţii.
Silviu Matu, Lector Psihologie Clinică: "Comunicăm folosind tehnologia, folosim tehnologia ca să apelăm la servicii de sănătate. Practic tehnologia devine parte integrantă a vieţii noastre".
Universitatea Politehnică Timișoara a lansat în această vară două programe noi de masterat în domeniul inteligenţei artificiale. Locurile atât la buget, cât şi la taxă, s-au ocupat după prima sesiune de admitere. Pentru a avea specialişti care să predea, universitatea a apelat la anumite companii, iar unele cadre didactice au mers chiar la pregătire în străinătate.
Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnică Timişoara: "Aceste mastere le-am format după discuţii cu companiile".
La Universitatea de Vest din Timişoara există programe asemănătoare de câţiva ani, iar absolvenţii sunt deja angajaţi în firme de top din ţară şi din străinătate.
Mark Frâncu, Universitatea de Vest Timişoara: "Se observă în ultimii ani o tendinţă crescătoare legată de aceste domenii, în special prin pătrunderea unor companii care lucrează în domeniul biomedical, energie electrică".
O companie, de exemplu, dezvoltă tehnologie 5G, iar nevoia de specialişti este foarte mare.
Florin Ciocan, Manager companie: ”Susţinem cursuri, seminare laboratoare, susţinem formări profesionale la locul de muncă".
Dezvoltator de energie alternativă, consilier genetic, controlor de drone, arhitect virtual sunt câteva dintre meseriile care vor apărea până în 2030, potrivit celor de la Universitatea Kent, din Marea Britanie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: IT , inovatie , inteligenta artificiala , piata muncii , programe de studii
Dată publicare: 12-10-2020 18:46