Un judecător din SUA a decis. Operele create de inteligență artificială nu pot fi protejate de drepturi de autor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este o decizie importantă pentru acest domeniu care amenință cu dispariția numeroase locuri de muncă.
Avocatul Alin Popescu, fondator al platformei avocatnet.ro, a fost invitat la ilikeIT pentru a comenta această decizie.
”La nivel de PR e o decizie foarte, foarte importantă, dar cred că în anii următori se va dovedi că rămâne la zona asta de PR, pentru că, într-o formă sau alta, legislația actuală va trebui să se adapteze la nevoile pe care inteligența artificială le va impune într-o formă sau alta în piață.
Hai să explicăm foarte, foarte scurt, contextul în care a apărut această decizie. Să spunem că între Statele Unite și România, există un o diferență fundamentală în privința reglementării dreptului de autor în Statele Unite. Dacă nu te înscrii la acest oficiu pentru copyright, se cheamă el, dreptul tău de autor nu există, pur și simplu. (...)
Practic există dreptul tău și poți să beneficiezi de tot felul de lucruri care sunt, eu știu, urmarea creației tale. În România și în anumite țări din Europa, în momentul în care ai creat ceva o imagine, o poezie, o carte, o poză, un videoclip, ș.a.m.d. se naște dreptul tău. Deci, practic, din momentul creației, evident, va exista mereu problema probei că l-am creat la 15 august, nu știu ce an, dar nașterea se produce, atunci asta e diferența.
Ce e foarte important și unde seamănă cele două sisteme e că legislația de până acum a avut în vedere ce se întâmpla până acum, respectiv că oamenii creau opere, nu știu, literare, de tot felul sau audio-vizual și atât în legislația din America, cât și în legislația din România este prevăzut faptul că autorul este o persoană fizică sau o grupare de persoane fizice și în anumite condiții o parte din drept de autor poate să aparțină unei companii, dar nimeni nu și-a pus problema că un software, cum e inteligență artificială, ar putea să creeze lucruri.
Unde o să se termine totul, presupun, într-un an sau doi de acum încolo, o să se termine în momentul în care legislația o să recunoască faptul că în anumite zone cel puțin, un soft poate să creeze cu adevărat lucruri noi. Că există mereu discuții cu privire la ce a îngurgitat acel soft ca să poate să creeze cu adevărat lucruri noi, asta e o altă discuție și poate merită și ea elaborată cândva, pentru că cazul OpenAI, spre exemplu, în momentul în care a fost antrenat acest model de Large Language Model se cheamă el, a îngurgitat o mulțime de texte: de la cărți SF, nu știu, fundația lui Asimov, spre exemplu, se vorbește că a îngurgitat-o, până la o mulțime de lucruri care se află pe internet în momentul ăsta” - spune avocatul Popescu.
Urmăriți integral discuția cu avocatul Alin Popescu în înregistrarea VIDEO a emisiunii.