Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UE vrea să înființeze ”portofelul digital”, aplicația oficială pentru actele noastre

Your browser doesn't support HTML5 video.

În viitorul apropiat am putea scăpa de teama de a ne pierde actele.   

În cadrul unui program pilot, europenii vor avea de anul viitor un nou instrument digital, în care vor putea să-şi încarce cartea de identitate, certificatul de naștere și chiar diplomele, într-o aplicație de pe telefonul mobil.

Actele vor fi recunoscute astfel de instituțiile din întreaga Uniune, fără să mai fie nevoie să le prezentăm fizic. Astfel că atunci când vom călători nu mai trebuie să avem grija actelor, ci numai a telefonului mobil.

În plus, noul sistem ar putea fi folosit la spitale sau instituții private, pentru servicii de utilități sau bancare, atunci când facem un credit, de exemplu, iar transferul documentelor se va putea face și online.

Parlamentul European va vota în următoarele luni regulamentul pentru implementarea portofelului de identitate.

Citește și
Muzeul Abandonului
”Muzeul Abandonului”, locul virtual care explică fenomenul abandonului copiilor din România

Victor Negrescu, europarlamentar: ”Portofelul digital ar trebui să devină viabil și disponibil începând cu luna septembrie a anului viitor în statele care participa la proiectul pilot inițial. Pentru a putea să fim asociați acestui demers, trebuie să existe inclusiv la nivel național o bază de date integrată care în prezent nu există. Implementarea cloud-ului guvernamental prin PNRR ar permite României să își coreleze bazele de date cu baza de date europeană și să ofere această oportunitate românilor."

Aproape jumătate dintre europeni folosesc deja telefonul pentru a-și dovedi identitatea în diferite situații, însă folosesc metode nesecurizate, precum scanarea sau fotografierea documentelor, potrivit unui studiu realizat de o companie care face astfel de aplicații.

Kristel Teyras, reprezentanta unei companii: ”Frumusețea acestui portfel de identitate digital este că va fi recunoscut în orice stat din Uniunea Europeană. Așa cum vă imaginați, vă va schimbă viețile ca cetățeni, va fi mai simplu și mai sigur. Dacă îți pierzi telefonul mobil, poți dezactiva de la distanță aplicația și toate documentele pe care le conține."

Astfel de portofele digitale există în Australia sau Florida -Statele Unite.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult