Tehnologii de ultimă oră la Techsylvania, în Cluj-Napoca. Cum poți să cumperi din magazin fără să treci pe la casă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt câteva dintre invențiile prezentate la Cluj-Napoca în aceste zile, la una dintre cele mai mari conferințe de tehnologie din estul Europei, ”Techsylvania”.
Mii de participanți trec pragul târgului, fiindcă la conferințe vin să vorbească specialiști din toată lumea.
Printre ei, și un vicepreședinte de la Google.
Un robot a fost adaptat ieri pentru un joc de "X și 0", folosind un algoritm și inteligența artificială. În mod normal, însă, el lucrează într-o fabrică de subansable auto.
Andrei Luca, specialist branding de angajator: „În astfel de procese, unde nu e nevoie de inteligența operatorului sau prezența de spirit, îndemânarea lui, astfel de roboți colaborativi sunt folosiți.”
Iar acești ochelari VR sunt utilizați, de pildă, pentru instruirea angajaților.
Teodora Suciu, corespondent PROTV: „Putem vedea echipamentul cu care vom lucra, ba chiar putem să îl manipulăm și să punem piesa acolo unde trebuie."
Tot în cadrul Techsylvania a fost prezentat și un concept de magazin autonom: clientul își ia produsele de pe raft, după care iese FĂRĂ să interacționeze cu vreo casă de marcat sau cu un scanner de produse. Ulterior, banii îi vor fi luați direct de pe card.
Gabriel Stanciu programator: „Avem și acel sistem în partea aceasta care detectează persoanele în interiorul magazinului și face matching-ul: ce produs a fost luat de la raft cu persoana care a fost în zona respectivă.”
Cu ajutorul inteligenței artificiale se pot genera sau modifica contracte.
Paul Păscălău CEO companie: „Putem să facem o solicitare ca să genereze o clauză specifică. În momentul în care ne generează clauza, dacă suntem mulțumiți de ea, o adăugăm în contract.”
60 de specialiști au ținut prezentări. Printre ei, unul dintre vicepreședinții Google.
Yossi Matias, vicepreședinte inginerie și cercetare Google: „Sunt foarte optimist în ceea ce privește oportunitățile pe care tehnologia le-ar putea oferi pe viitor, de exemplu, în sănătate sau în criza climatică. Un aspect important este să fim responsabili. Să ne asigurăm că inteligența artificială este benefică societății, că respectă intimitatea, că este sigură, accesibilă și justă.”
Peste 3.000 de participanți sunt așteptați la Techsylvania, care va continua și astăzi.