Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA vor trata atacurile cibernetice ca pe cele teroriste, după ce hackerii au blocat două mari companii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un atac terorist - astfel vorbesc autoritățile federale americane despre atacul cibernetic care a paralizat la începutul săptămânii activitatea celui mai mare procesator mondial de carne.

 

Oficialii americani cred că de vină sunt hackeri ruși, iar președintele Joe Biden va avea o discuție cu Vladimir Putin pe această temă, la summitul de la Geneva.

Potrivit unui document intern, de acum înainte, Departamentul american al Justiției va trata atacurile cibernetice cu aceeași prioritate avută de atacurile teroriste. Iar directorul FBI a făcut o comparație între atentatele teroriste și crimele cibernetice.

Asta după ce, în doar o lună, două companii de talie mondială au căzut victime în fața hackerilor.

Citește și
Facebook, dat în judecată în Franța pentru discurs instigator la ură și răspândirea de informații false
Cum poți afla dacă hackerii ți-au spart contul de Facebook

John Hultquist: "(Autoritățile americane) sunt într-o situație imposibilă. Cred că singura cale de a rezolva problema e să se concentreze asupra adversarilor. Guvernul trebuie să se implice mai mult și să găsească metode de a pune presiune pe acești criminali".

La începutul săptămânii, serverele companiei JBS, care este responsabilă de un sfert din comerțul cu carne la nivel global, au fost atacate de hackeri. Timp de mai multe zile, fabricile din Statele Unite și din Australia au avut activitatea blocată.

Iar acum câteva săptămâni, compania Colonial Pipeline, care gestionează cea mai mare conductă de petrol din America de Nord, a trecut printr-o situație similară.

Potrivit unor surse din rândul oficialilor, atacurile ar fi fost inițiate din Rusia, iar administrația Biden a cerut deja Moscovei să ia măsuri drastice.

Chuck Grassley, senator de Iowa: "Dacă atacurile vin din Rusia, de la grupări criminale din Rusia, trebuie să punem presiune pe Putin în legătură cu aceste elemente criminale și, dacă nu face nimic, trebuie să îl sancționăm pe el".

Cindy Axne, congresman: "Cu siguranță trebuie să discutăm despre aceste probleme cu țările implicate, să le tragem la răspundere și să facem ceea ce trebuie, fie că e vorba de sancțiuni sau de orice altceva".

 

Joe Biden va aborda problema la întâlnirea cu Vladimir Putin

 

Nu se știe încă dacă JBS a plătit o răscumpărare hackerilor, pentru a-și putea relua activitatea. Dar Colonial Pipeline a dat aproape patru milioane și jumătate de dolari pentru controlul propriilor servere.

Președintele Joe Biden va aborda problema hackerilor ruși la summitul cu președintele Vladimir Putin, care va avea loc peste aproape două săptămâni, la Geneva. Până atunci, administrația americană încurajează marile companii să nu cedeze.

Lior Div, CEO Cybereason: "Dacă (hackerii) cred că o companie va plăti și va plăti mult, atunci acea companie devine o țintă aproape imediat. Și dacă bănuiesc că acea companie nu își ia măsuri de siguranță, atunci cu siguranță o vor ataca".

Specialiștii în securitate cibernetică spun că așa-numitele atacuri de tip Ransomware iau amploare și evoluează. Până acum, hackerii se mulțumeau să fure datele companiilor. Mai nou, încearcă să le blocheze activitatea.

Din cauza riscurilor, Guvernul american vrea să impună noi standarde de securitate cibernetică pentru companiile care operează o infrastructura critică.

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult