Streamingul de jocuri este extrem de profitabil pentru gamerii profesioniști. Aceștia câștigă mii de euro pe lună
Your browser doesn't support HTML5 video.
Gamerii pasionați care se joacă online în fața a mii de fani reușesc chiar să se întrețină din banii câștigați din reclame sau donații.
În vară, la Cluj, va avea loc pentru prima dată Campionatul European de Jocuri Electronice.
Codin și Ramona Pop au devenit faimoși prin serialul animat "Roboții", lansat online în urmă cu zece ani. Acum fac streaming pe Twitch - o platformă specializată în jocuri video online. Au strâns o comunitate de peste 200.000 de fani, un record absolut pentru un canal în limba română. Codin și Ramona Pop – creatori de conținut: „Ca să rămâi relevant trebuie mai întâi de toate să fii acolo, adică să te ții de un program și să fii consecvent. Streamingul ține foarte mult de fidelizare și atașament și asta nu se poate construi fără consecvență.”
Cei doi investit în aparatură peste 120.000 de euro, ca să aibă calitate audio și video.
Codin și Ramona Pop – creatori de conținut: „Există luni în care poți să ai parte de proiecte speciale cu diferite branduri, tot felul de activări și atunci sumele diferă substanţial. Fără să luăm în calcul orice altă formă de susținere și strict din abonamente, se poate ajunge la câteva mii lunar"
Costin Vrînceanu, zis JAXI, este unul dintre cei mai cunoscuți streameri din România. Are un canal de YouTube cu peste 200.000 de abonați și aproximativ 2000 de persoane îl urmăresc concomitent când se joacă, pentru că au ce învăța: gamerul a participat la sute de concursuri.
Costin Vrînceanu – streamer: „Cred că în momentul în care ajungi să ai 100-200 view-eri constant, eu cred că te poți întreține fără să fii nevoit să faci compromisuri prea mari."
Streamingul de jocuri - premiul suprem e de 100.000 de euroCu banii câștigați din streaming, parteneriate și donații, Costin a reușit să-și cumpere o casă de peste 100.000 de euro. Există și competiții de jocuri electronice cu premii substanțiale, chiar și de 30.000 de euro. Cea mai mare întrecere de e-sports din lume oferă echipei câștigătoare un milion de euro!
Cluj-Napoca va găzdui, la vară, în premieră, Campionatul European de jocuri video.
Mihai Cotos - organizator competiții esports: „Așteptăm momentul în care putem să ne revedem cu publicul. Cred că acolo este miza cea mai mare, să avem public, să avem oameni pe arene uriașe ca în afară."
Gamerii care fac streaming pot să câștige bani și din reclamele de la Google, însă în România sunt plătite și de cinci ori mai slab decât în Statele Unite ale Americii.
Spre exemplu, pentru 1000 de vizualizări pe YouTube, poți câștiga aproximativ un dolar în România, dar peste 5 dolari în Statele Unite.