Strategie pentru tehnologia 5G. Cât va dura descărcarea unui film de 2 ore de pe mobil
Your browser doesn't support HTML5 video.
Adică vom putea descărca un film fără să folosim cablu, în câteva secunde. Dar tehnologia va putea fi folosită şi pentru maşinile care se conduc singure sau pentru operaţii chirurgicale la distanţă. Ca să fim şi noi parte a acestei revoluţii, România a lansat miercuri o strategie privitoare la 5G.
Robotul cu inteligenţa artificială Pepper şi-a demonstrat limitele la conferinţa de lansare a strategiei pentru tehnologia 5G în România. Practic s-a întors cu spatele către sală vorbind unei tribune goale, în timp ce îl prezentă pe fostul premier Sorin Grindeanu, actualul preşedinte al Autorităţii pentru Comunicaţii.
Tehnologia 5G l-ar fi ajutat pe roboţel să nu se debusoleze, spun specialiştii în domeniu.
Adrian Spătaru, asistent universitar Universitatea din Vest: "Dacă ar fi conectat la tehnologia 5G, ar putea să trimită streamul de la microfon la un procesor mai puternic."
Ce înseamnă tehnologia 5G pentru comunicaţiile mobile?
Dacă 1G ne-a adus vorbitul la telefonul mobil, 2G a introdus sms-ul, 3G ne-a permis să accesăm internetul, iar 4G ne-a adus imaginile video, 5G înseamnă toate acestea la viteze şi de 10 ori mai mari.
Ca să descarci un film HD de 2 ore pe reţeaua mobilă, în tehnologia 3G, ai nevoie de 26 de ore. Cu sistemul 4G te descurci în 6 minute. Totul se va schimba la viteze 5G. Filmul va ajunge în calculator, fără cablu, în puţin peste 3,6 secunde.
Cu alte cuvinte, viteza de descărcare a datelor pe dispozitivele mobile va rivaliza cu viteza de pe cablu. Dar nu va fi folosită doar pentru filme, realitate virtuală sau jocuri. Pentru că viteza de reacţie este de o milisecundă, a mia parte dintr-o secundă, un chirurg din Bucureşti va putea comanda un robot care va face o operaţie pe cord la Craiova. La un concert de 100.000 de spectatori, toată lumea va avea internet şi vor putea primi apeluri. Sau în noaptea de revelion vom putea vorbi cu cei drag pentru că reţelele nu se vor mai bloca.
Tehnologia mobila 5G foloseşte aceeaşi bandă ca sateliţii, puţin utilizată în prezent. Totuşi, asta nu înseamnă că vor dispărea complet cablurile optice, de regulă îngropate în pământ. Sunt mai ieftine, dar nu oferă mobilitate. De când vor fi toate cele arătate şi multe altele posibile?
Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM: "Primul nostru obiectiv strategic este lansarea serviciilor 5G în 2020. Era să zic douăzeci-douăzeci."
Două miliarde de euro ar urma să investească operatorii care vor câştiga licitaţiile pentru banda 5G în România. Asta pentru că trebuie să monteze zeci de mii de antene noi în toată ţara.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!