Spaniolii au inventat vesta de gaming. Poți să simți loviturile adversarului sau împușcăturile din joc
Your browser doesn't support HTML5 video.
O companie spaniolă a inventat o vestă pe care și-o vor dori, cu siguranță, toți împătimiții jocurilor pe calculator. Iar creatorii văd și alte întrebuințări: în cinematografe sau, de ce nu, în pregătirea militară.
Această vestă aparent obişnuită este unul dintre cele mai noi gadgeturi din arsenalul unui pasionat de jocuri video. Este plină de senzori care îi permit purtătorului să "simtă" pe propria-i piele tot ceea ce se petrece într-un joc, fie că e vorba de împuşcături digitale sau de păianjeni care se plimbă pe spatele personajului.
Anabel Sanchez, gamer: "Pocnete, lovituri... şi ce e de-a dreptul incredibil, e faptul că nu simţi lucruri doar frontal, ci şi în spate. În timp ce te joci, simţi că se întâmplă ceva în spatele tău. E impresionant să experimentezi aşa ceva."
Gadgetul produs de o companie spaniolă este format din două elemente principale: o vestă wireless - compusă din cabluri textile elastice şi electrozi poziţionaţi în zona mușchilor - plus o aplicaţie care controlează ceea ce simte utilizatorul.
Francisco Flores, tehnician audiovizual: "Atunci când simţi că a fost aruncat un obiect în tine, sau când simţi că ai fost lovit, sau când simţi o armă... vesta te face să empatizezi mai mult cu personajele din jocul video şi face ca totul să fie mult mai real."
Fondatorul companiei care a creat vesta spune că aceasta poate simula peste 30 de senzaţii diferite: de la bătaia vântului până la ridicarea de greutăţi. Senzaţiile sunt create cu ajutorul unor impulsuri electrice, iar utilizatorul poate să crească sau să reducă intensitatea cu ajutorul aplicaţiei.
Jose Fuertes, fondator OWO GAME: "Vesta pentru gaming e unică, pentru că am reuşit să creăm senzaţii fizice cu ajutorul stimulării electrice a muşchilor. Jucătorul poate să simtă exact acelaşi lucru ca personajul pe care îl joacă. În felul acesta, putem să transformăm lumea digitală în realitate."
Dincolo de jocurile video, vesta ar putea avea multe alte aplicaţii, spun creatorii ei. Ar putea fi folosită în educaţie, în pregătirea militară sau în cinematografe, pentru a replica ceea ce simt personajele. Gadgetul ar putea fi lansat pe piaţă în următoarele luni şi va costa între 400 și 450 de euro.