Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România vrea să limiteze inteligența artificială: ”Poți face orice, despre oricine”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primul proiect de limitare a inteligenței artificiale a apărut și în România, iar pedepsele pot ajunge și la 2 ani de închisoare.  

Riscă asta cei care realizează, difuzează sau stochează imagini sau înregistrări video care induc ideea că o persoană a spus sau a făcut lucruri care, în realitate, nu există.

În tot acest timp, specialiștii în securitate cibernetică susțin că viteza de dezvoltare a acestui domeniu este dificil de controlat.

Astfel de imagini au apărut în mediul online și au devenit virale cu viteza luminii: Papa Francisc, îmbrăcat într-o geacă albă sau pe un ring de box, Napoleon Bonaparte cu o halbă de bere sau Donad Trump în costum de deținut.

Aparent inofensive, aceste imagini falsificate pot avea și efecte negative pe termen lung, susțin inițiatorii proiectului de lege prin care aceste practici ar deveni infracțiune. Proiectul defineşte cuvântul englezesc ”deepfake”.

Citește și
elon musk
Elon Musk cere o pauză de șase luni în pregătirea de sisteme mai puternice decât modelul GPT-4. „Pot provoca daune grave”

”Imaginile, înregistrările audio și video care pot cauza prejudicii enorme, atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului. Realizarea și distribuirea unor astfel de imagini pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituții ale statului și pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, arată autorii proiectului.

Eugen Bejinariu, deputat: ”Cu tehnologia, cu inteligența artificială, poți face orice despre oricine și, fiind un vid legislativ în acest domeniu, am considerat că ar trebui reglementat. Tehnologia a ajuns atât de departe, că toate pot fi contrafăcute și nu fac bine nimănui falsurile”.

Inițiatorii documentului spun că cea mai gravă parte a utilizării abuzive a inteligenței artificiale este aceea în care se creează, prin montaje video sau audio, aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care, în realitate, nu au fost spuse sau făcute.

Domeniul artistic, marketingul și publicitatea, excluse de la prevederile legii

Specialiștii cibernetici susțin că, deocamdată, trecerea de la teorie la practică este aproape imposibilă.

Andrei Costina, lector la Universitatea Babeș Bolyai: ”Potențialul de a cauza prejudicii imaginii unei persoane publice e mult mai mare”.

Roland Szabo, consultant în inteligență artificială: ”E relativ ușor să generez imagini noi cu persoane dacă am imagini cu ele. Videourile nu sunt așa ușor, dar într-un an, doi vor fi ușor de generat, vor fi probleme. Legea va exista, dar nu știu cum va fi pusă în practică”.

Autorii proiectului mai spun că tehnologia deepfake a evoluat pentru a fi din ce în ce mai convingătoare și disponibilă publicului, ajungându-se, în unele cazuri, și la fraude financiare.

Proiectul prevede că fapta care conduce la realizarea și distribuirea malițioasă de conținut de acest gen va fi calificată ca infracțiune.

Sunt și excepții, aprobate legal, cum ar fi, evident, domeniul artistic, marketing și publicitate. Proiectul de lege va intra întâi în dezbaterea Senatului, însă Camera Deputaţilor va fi for decizional.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult