Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primul satelit de telecomunicații românesc ar putea fi lansat în spațiu la începutul anului viitor, în SUA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primul satelit de telecomunicații românesc ar putea fi lansat în spațiu la începutul anului viitor, în Statele Unite. Astfel, s-ar putea alătura programului SpaceX.

Inițiativa aparține unei firme de IT din București, care susține că ne-ar putea oferi un transfer de date criptate și un internet mai sigur.

Înainte de marea lansare, inițiatorii au vrut să verifice dacă echipamentul este viabil, așa că joi au lansat experimental în spațiu un dispozitiv care le va transmite date ce vor fi analizate.

Lansarea în spațiu a avut loc pe un câmp, la 10 kilometri de orașul Buzău. Un dispozitiv, agățat de un balon meteo, a fost trimis în statosferă și a ajuns la 38.000 de metri. Locul a fost ales după ce autoritățile s-au asigurat că echipamentul nu se intersectează cu niciun culoar de zbor.

Adrian Ulici, director de marketing: „Am lansat un balon ca să testăm noul nostru protocol de comunicare, un protocol patentat chiar de firma noastră. Comunicarea a fost foarte bună, stabilă”.

Citește și
ghetari
Imagini cutremurătoare făcute din satelit. Modificările ghețarilor din Antarctica în 11 zile

Echipa a urmărit de la sol mai multe lucruri: viteza de transfer a unor date criptate, dar și cât de repede și corect a ajuns informația înapoi la sol. Ovidiu Toma, CEO al companiei: „Noi pilotăm și studiem un model, o ideologie, un concept pe termen mediu și lung, între 3 și 5 ani, o rețea de sateliți descentralizati pentru comunicații securizate”.

La începutul anului viitor, cei care se ocupă de proiect vor să lanseze un satelit experimental din Statele Unite. Dacă cel pe care l-au verificat astăzi va fi operațional, se poate stabili o colaborare cu firme mari din lume, cum ar fi SpaceX.

Ovidiu Toma, CEO al companiei: „În cursul anului acesta dezvoltăm un satelit experimental real, pe care în ianuarie sperăm să îl lansăm într-un parteneriat cu agenția spațială americană și ceva firme private din SUA”.

Zborul în statosferă a fost monitorizat și cu ajutorul unei drone, fabricație românească. Aceasta a cules date și a filmat de la înălțime deplasarea pe verticală a balonului cu echipamente.

Victoraș Anghel, pilot de dronă: „Am decolat odată cu dânșii, am urcat până la 1.500 de metri și am păstrat în cadru balonul, acesta urcând ulterior mai sus”.

După mai multe ore de zbor, balonul s-a spart la peste 38.000 de metri. Echipa a plecat să recupereze dispozitivele minisatelitului, pe baza coordonatelor GPS. Datele stocate sunt importante pentru a vedea cât de rapidă și stabilă a fost transmiterea informațiilor criptate.

Rămâne de văzut dacă lansarea primului satelit experimental de telecomunicații românesc va reuși la începutul anului viitor și dacă vom putea avea internet descentralizat și mai sigur. Costurile de lansare sunt în jur de două milioane de dolari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult