FOTO. Prima imagine a două planete care orbitează o stea asemănătoare Soarelui
Astronomii au surprins prima imagine a două tinere planete orbitând o stea asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar, informează DPA.
Imaginea directă a acestor exoplanete şi a stelei lor, situate la circa 300 de ani-lumină de Pământ, a fost realizată cu ajutorul unui telescop care aparţine Observatorului European Austral (ESO), potrivit unei cercetări publicate miercuri în revista de specialitate Astrophysical Journal Letters.
Cercetătorii speră că acest sistem solar îndepărtat le va oferi răspunsuri despre originea planetelor care orbitează soarele nostru.
''Descoperirea este un instantaneu al unui mediu foarte similar cu cel al sistemului nostru solar, doar că într-un stadiu mult mai timpuriu din evoluţia sa'', a explicat Alexander Bohn, doctorand la Universitatea din Leiden (Olanda), cea care a condus cercetarea, potrivit Agerpres.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, imagini în care apar sisteme cu multiple exoplanete sunt extrem de rare. Până în prezent, au fost captate în fotografii doar două astfel de sisteme, amândouă cu stele considerabil de diferite de ale noastre.
Steaua din cazul de faţă, denumită TYC 8998-760-1, are doar 17 milioane de ani şi este localizată în constelaţia sudică Musca.
Cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) al ESO, aflat în deşertul Atacama din Chile, astronomii au reuşit să blocheze lumina strălucitoare a stelei astfel încât planetele care o orbitează să devină vizibile.
Cei doi giganţi gazoşi orbitează steaua gazdă la distanţe de 160, respectiv 320 de ori mai mari decât cea dintre Terra şi Soare. Distanţele sunt mai mari în comparaţie cu cele de la care Saturn şi Jupiter, de asemenea giganţi gazoşi, orbitează Soarele.
Cercetătorii au descoperit totodată că planetele gazoase sunt mai masive decât cele din sistemul nostru solar.
Se preconizează realizarea unor cercetări suplimentare pentru a stabili dacă aceste exoplanete s-au format în locul în care se află acum sau au migrat din altă regiune.