Patru noi tablete de la Apple. Una are cel mai avansat procesor, care nu a ajuns nici pe Macbook-uri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Apple promovează tare tableta ca fiind cel mai incredibil produs pentru muncă și creativitate - un soi de nicovală, ciocan și șevalet cu baterie și ecran impecabil.
Și cumva, tot Apple considera că era nevoie de ceva îmbunătățiri drastice - și vă spun toate acestea ca proprietar de iPad Pro cu procesor M1 care încă se mișcă la viteza luminii. Și cumva, noul iPad PRO ar fi de vreo câteva ori mai rapid în anumite scenarii. Dar, hai să luăm produsele pe rând.
Pentru prima dată, cel mai puternic procesor debutează pe un iPad și nu pe un MacBook. Apple Silicon M4 este noua generație care ar trebui să împingă PRO-ul spre noi culmi de productivitate. Eu nu cred, dar despre asta mai târziu.
iPad Pro este cel mai subțire produs Apple lansat vreodată - doar 5,1 mm grosime pentru varianta de 13 inch. Ceea ce este impresionant. Mai subțire de atât e doar mi.
Noul PRO vine în două dimensiuni - de 11 și de 13 inch. Ecranul, spune Apple, e cel mai avansat din lume - Ultra Retina XDR Display e numele din broșura de marketing, în realitate - sunt două straturi de OLED supra-puse pentru extra tot, adică și contrast și luminozitate. Pentru modelele de 1TB și 2TB există și o sticlă specială, mai puțin reflectivă.
Toate acestea, împreună cu M4 ar trebui să facă tableta excepțională pentru grafică, editare video și muzică… Adevărul e că sunt puține unelte All în One așa de capabile.
Și are și o cameră foto-video bună, flash bun și pentru scanări de documente - senzorul Lidar rămâne-n loc. Iar pentru sunet, avem patru microfoane care chiar înregistrează tare, clar și bine.
Problema e că ai nevoie și de un Apple Pencil ca să lucrezi eficient în astfel de programe - Și pentru asta avem acum și un Apple Pencil PRO - care costă acum 129 de dolari și vine inclusiv cu feedback haptic, mai sensibil la atingeri și cu recunoaștere de gesturi. Și merge, evident, doar cu noua tabletă. Nici cu cele vechi.
Iar pe lângă asta, dacă vrei mai multă productivitate, ai nevoie și de Magic Keyboard, care mai costă alți, atenție 300 de dolari pentru varianta de 11 inch și 349 de dolari pentru 13 inch. Atenție, preț fără TVA. Deci, iată cum o tabletă de 11 inch, de 1000 de dolari, ajunge la 1299 de dolari. Cât un MacBook Pro… Și cu 128 de GB de stocare. Performanțe, da… Nu putem comenta… dar 128 Stocare…
Pentru creativi poate fi la fel de interesant și iPad Air care vine de-acum cu M2, care și el este foarte performant. Da, nu vine cu Apple Pencil și nici cu Magic Keyboard dar măcar costă 600 de dolari. La fel, fără taxe - și vine și-n mai multe variante de culoare.
Dar, schimbările importante sunt așa
Mai multă putere, cameră frontală pusă acum pe latura mai lungă, unde-și are locul, Wi-Fi mai rapid și funcționează și cu Apple Pencil Pro.
Ce a rămas neschimbat? Ecranul de 60 de hertzi!!! Apple! Nici măcar nu scrie despre ecran în comunicatul de presă, ci doar că este Liquid Retina.
Peste doar o lună va avea loc și WWDC, conferință dedicată dezvoltatorilor Apple și sunt curios dacă varianta nouă de iPadOS va aduce și ceva îmbunătățiri pentru toată puterea care zace nefolosită în multe tablete Apple. Căci, competiția are de tras să ajungă din urmă.