Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noile generații de chip-uri pentru laptop-uri, tablete sau telefoane au o unitate dedicată pentru AI

Your browser doesn't support HTML5 video.

Păi dacă nu are AI pe broșură, e ca și cum nu există. Și e valabil și pentru procesoare.

Noile generații de chip-uri pentru laptop, tablete sau telefoane au o unitate dedicată pentru Inteligența Artificială - și asta pentru că multe procese avansate să ruleze local. AMD, Intel, Qualcomm, Nvidia și Apple se luptă pentru supremație în noua eră.

Industria tehnologiei trece prin schimbarea cea mai importantă de la www încoace. Tranziția spre AI. Până ne dăm seama ce-i doar o modă și ce e relevant - AMD, Nvidia, Apple și multe alte companii aleargă spre succes cu chip-uri care pot ajuta Inteligența Artificială să gândească mult, repede și eficient.

Procesorul obișnuit știe să facă bine multe lucruri - de la banalul Chrome, la jocuri și niște editare video. Inteligența Artificială are nevoie de niște cerințe specifice - pentru că se uită după informații deja stocate, trebuie să le caute rapid, să le aranjeze în timp real și să ofere un răspuns ușor de înțeles ori să ia decizii justificate când e cazul. Un procesor dedicat poate face rapid acest lucru și pentru că poate lucra în parelel mai multe sarcini.

La nivel industrial e nevoie de plăci speciale care rulează în tandem în super computere la care ne conectăm cu toții în cloud. Cel mai popular model, H100 - costă peste 40.000 de dolari și e nevoie de zeci sau de sute. Pentru SORA, modelul video al OpenAI, e nevoie de 720.000 de astfel de plăci.

Citește și
vladimir putin
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina: Beijingul înţelege ce se ascunde în spatele războiului

Și prețul e cea mai mică parte din poveste. Companiile vor să fie funcționeale în cel mai scurt timp, cu fiabilitate 100% și să consume cât mai puțină energie. Problema e că în afară de Nvidia, nu sunt mulți competitori.

Singurul care poate să facă ceva, este AMD. MI300X e de trei ori mai ieftin. Și cam aici se oprește și oferta.

Și nici cumpărători nu sunt mulți: Tesla, Microsoft, Amazon, Meta și Alphabet sunt cei care au luat de zeci de miliarde. Zilnic interacționăm cu ele prin ChatGPT, Gemini de la Google sau algoritmul rețelei de socializare Facebook.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult