Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Microsoft investește miliarde de dolari în AI. Au apărut deja uneltele care extrag esențialul din cărți și search-ul IA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Microsoft va investi miliarde de dolari în următorii ani în cea mai cunoscută aplicație de inteligență artificială. De ce face acest lucru, deși a concediat mii de angajați, aflăm în emisiunea iLikeIT.

Microsoft a anunțat intrarea în cea de-a treia fază a parteneriatului pe termen lung cu OpenAI, printr-o investiție de miliarde de dolari, cu scopul de a accelera progresele inteligenței artificiale „pentru a ne asigura că aceste beneficii sunt împărtășite pe scară largă cu întreaga lume”, anunța gigantul din Redmont într-un comunicat.

Parteneriatul cu OpenAI înaintează în mai multe direcții:

-Supercomputing la scară – Microsoft va crește investițiile în dezvoltarea și implementarea sistemelor specializate în supercalculatoare pentru a accelera cercetarea independentă, inovatoare, a OpenAI în domeniul inteligenței artificiale. Continuă și dezvoltarea infrastructurii AI de vârf Azure pentru a ajuta clienții companiei să-și construiască și să-și implementeze aplicațiile AI la scară globală.

-Noi experiențe bazate pe inteligență artificială – Microsoft va implementa modelele OpenAI în produsele proprii pentru consumatori și întreprinderi și va introduce noi categorii de experiențe digitale bazate pe tehnologia OpenAI. Aceasta include Serviciul Azure OpenAI de la Microsoft , care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații AI de ultimă oră, prin acces direct la modelele OpenAI susținute de capabilitățile de nivel enterprise ale Azure, infrastructura și instrumentele optimizate pentru AI.

Citește și
rusia hackeri
Microsoft dă vina pe hackeri care au legătură cu armata rusă pentru atacuri ransomware în Polonia şi Ucraina

-Furnizor exclusiv de cloud – în calitate de furnizor exclusiv de cloud al OpenAI, Azure va alimenta toate sarcinile de lucru OpenAI din cercetare, produse și servicii API.

Uneltele AI din prezent

Interesant este și un joc al celor de la Research Google, Semantris. Un fel de tetris cu semantică - ți se dau căsuțe cu cuvinte, trebuie să scrii un cuvânt care are legătură, iar IA face conexiunea. Semantris este gratuit. A fost „antrenat” după ce a citit prin miliarde de conversații.

Iată și un motor de căutare, Talk to Books, capabil să găsească rezultate în peste 100.000 de cărți. Utilizatorul scrie o întrebare, iar sistemul caută prin cărțile care ar putea avea răspunsul.

De altfel, a apărut și o unealtă capabilă să facă rezumate după articole, cărți sau publicații științifice. Utilizatorul poate urca link-uri ori documente și poate cere să extragă doar lucrurile esențiale. Genei poate să ofere și răspunsuri la întrebările care au legătură cu articolul pentru care se face interogarea.

Pentru cei pasionați de fotografie, dar cu aplicații și în alte domenii, Upscale poate să redimensioneze și să adauge claritate pozelor proaste. Folosește inteligența artificială ca să mărească rezoluția, să scoată zgomotul din imagine și să adauge lumină, dacă este cazul.

Mai este este și Playground AI, care generează automat imagini după comanda dată de noi. Poate să și editeze fotografiile noastre - spre exemplu să ne adauge ochelari de soare, să scoată obiecte ori să editeze în stilul unei picturi.

Nu în ultimul rând, ne putem folosi de un motor de căutare cu inteligență artificială. Perplexity AI dă răspunsuri în loc de linkuri către site-uri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult