Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metodă inedită de test COVID. Pacienții, puși să cânte pentru a afla dacă sunt infectați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei mai mulți dintre noi am văzut cum arată și cum se face un test anti-COVID și nu este o procedură prea plăcută. O companie olandeză a găsit însă o alternativă mai prietenoasă, chiar dacă este una gălăgioasă.

E vorba despre o cabină în care pacientul intră pentru a fi testat. Tot ce trebuie să facă e să cânte, cât îl țin plămânii. Sau să strige.

Cam așa ar putea arăta un test COVID, în viitorul nu prea îndepărtat: câteva strigăte sau versuri cântate în cabina high tech.

În mod obișnuit, testarea se face cu ajutorul unor bețigașe cu vată, introduse în nas și în gură. Compania olandeză vrea să testeze însă o nouă modalitate, cu ajutorul strigătelor sau al cântatului. Oamenii proiectează aerosoli atunci când își exersează vocea. În cabină, aerul e apoi extras complet și analizat pe loc.

Dacă se aprinde lumina roșie în cabină, înseamnă că testul este unul pozitiv.

Citește și
coronavirus
Simptomele de COVID, resimțite și la nouă luni după infectare. Explicațiile lui Anthony Fauci

Jan Heikrodt, reporter RTL: "Trebuie să recunosc, mă uitam la bec și eram îngrijorat, mă rugam să fie albastru, nu roșu."

Testul funcționează doar dacă aceștia sunt contagioși, nu doar infectați - o diferență majoră față de testele PCR de laborator.

Pe de altă parte, procedura durează doar 30 de secunde. Computerul e cel care detectează particulele de virus în aerul expirat de pacienți.

Peter van Wees, developer: "Acest dispozitiv măsoară dacă ești contagios cu acest virus sau cu oricare altul. Nu pune accentul pe infecția cu coronavirus."

Dispozitivul va fi testat timp de săptămâni în Amsterdam și, în funcție de rezultate, ar putea fi aprobat de Uniunea Europeană în perioada imediat următoare.

Cabina costă 120.000 de euro, iar producătorii au deja primele comenzi. Spitalele ar putea beneficia din plin de un astfel de dispozitiv, ca să-și poată testa rapid angajații, în fiecare zi. La fel și aeroporturile, de exemplu, unde în curând călătorii ar putea fi puşi să își exerseze vocea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult