Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Meta lansează Llama 3, modelul avansat de inteligență artificială care vrea să concureze cu „giganții” AI. Marele avantaj

Modele avansate de inteligență artificială au fost lansate marți de Meta, compania mamă a Facebook și WhatsApp, cu scopul de a concura direct cu produsele similare, dar plătite a altor giganți AI.

Meta Platforms a lansat marţi cea mai mare versiune a modelelor sale de inteligenţă artificială Llama 3, cea mai mare parte gratuită. Llama 3 oferă abilităţi multilingve şi măsurători generale de performanţă care urmează modelelor plătite ale unor rivali precum OpenAI, transmite Reuters, preluat de news.ro.

Noul model Llama 3 poate conversa în opt limbi, poate scrie cod de calculator de calitate superioară şi poate rezolva probleme de matematică mai complexe decât versiunile anterioare, a transmis Meta în postări pe blog şi într-un document de cercetare care anunţă lansarea.

Cele 405 de miliarde de parametri ai săi, sau variabilele pe care algoritmul le ia în considerare pentru a genera răspunsuri la întrebările utilizatorilor, depăşesc versiunea anterioară lansată anul trecut, deşi Llama 3 este încă mai mică decât modelele de top oferite de concurenţi.

Astfel, modelul OpenAI GPT-4 are 1.000 de miliarde de parametri, iar Amazon investeşte într-un model cu 2.000 de miliarde de parametri.

Citește și
Cum s-a ajuns la amenda de 13 miliarde de dolari aplicată Meta pentru încălcarea Digital Market Act
Cum s-a ajuns la amenda de 13 miliarde de dolari aplicată Meta pentru încălcarea Digital Market Act

Lansarea vine în timp ce companiile tehnologice se întrec pentru a arăta că portofoliile lor în creştere de modele lingvistice mari, avide de resurse, pot oferi câştiguri semnificative în domenii problematice cunoscute, cum ar fi raţionamentul avansat, pentru a justifica sumele uriaşe care au fost investite în ele.

Pe lângă modelul său emblematic cu 405 miliarde de parametri, Meta lansează şi versiuni actualizate ale modelelor Llama 3, mai mici, de 8 miliarde şi 70 de miliarde de parametri, introduse iniţial în primăvară, au mai arătat reprezentanții companiei.

Toate cele trei modele noi sunt multilingve şi pot gestiona solicitări mai mari ale utilizatorilor printr-o ”fereastră de context” extinsă, despre care şeful AI generativ al Meta, Ahmad Al-Dahle, a spus că ar îmbunătăţi experienţa de generare a codului de computer în special.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult