Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mașinile electrice, tot mai căutate de români. Guvernul finanţează staţiile de încărcare

Your browser doesn't support HTML5 video.

În tot acest timp, statul vrea să dezvolte rețeaua de stații de încărcare pentru mașinile electrice printr-un program nou, numit ''Electric Up''.

Guvernul spune că va finanța cu până la 100.000 de euro firmele afectate de pandemie, precum pensiunile, hotelurile, ori restaurantele, care se vor dota cu stații de încărcare pentru mașinile electrice. Finanțarea maximă se acordă dacă firmele instalează și sisteme de panouri fotovoltaice.

Florin are de două luni o mașină electrică și spune că, deocamdată, a mers mai mult prin București. Pentru excursiile în afara orașului, va trebui să-și planifice foarte bine traseul, în funcție de punctele de încărcare.

Florin: „Lipsa stațiilor sau actualizarea situației stațiilor ar putea fi un dezavantaj. În afara Capitalei nu sunt atât de multe stații, în stațiunile turistice nu sunt, foarte multe nu au deloc, aici o să fie o problemă.”

Pentru ca șoferii de mașini electrice să parcurgă lejer un drum de sute de kilometri cu un singur plin de baterie, Guvernul vrea să încurajeze privații, mai ales pe cei din sectorul HORECA, să investească în stații de alimentare, prin programul Electric Up. Astfel, începând de luna viitoare, IMM-urile, inclusiv pensiunile, hotelurile și restaurantele, vor putea aplica și apoi primi subvenții de cel mult 100.000 de euro pentru a-și instala sisteme fotovoltaice și cel puțin o stație de încărcare pentru mașini electrice și hibrid.

Citește și
Raliu inedit în Sibiu: mașini vechi de 100 de ani vs automobile electrice, pe Transfăgărășan
Raliu inedit în Sibiu: mașini vechi de 100 de ani și automobile electrice se întrec pe Transfăgărășan

Acum, rețeaua de încărcare la nivel național numără peste 400 de puncte de încărcare, publice și private, ceea ce înseamnă că șoferul unei mașini electrice poate parcurge fără probleme drumuri ca de la București până la Sibiu sau Brașov. Lanțurile de magazine, dar și benzinăriile au în plan deschiderea de noi stații, mai ales că vânzările de electrice sunt în creștere. Numai în primele opt luni din an s-au vândut peste 4.500 de electrice și hibride, peste numărul de anul trecut, în aceeași perioadă.

Până la finele anului, de pildă, am putea avea stații de încărcare pe toată distanța de 500 de kilometri dintre București și Chișinău, spun reprezentanții unui lanț de magazine, care are deja astfel de puncte de încărcare în 25 de orașe.

Valer Hancaș, director comunicare rețea magazine: „Încărcarea este gratuită, traversează ruta București-Chișinău, trecând prin Buzău, Focșani, Bacău, Iași și, bineînțeles, destinația finală - Chișinău. Deplasarea auto electrice va putea fi mult mai facilă, ținând cont de o încărcare prin stațiile fast-charge, ceea ce înseamnă aproximativ 45 de minute de încărcare.”

Guvernul a demarat la începutul anului cu bani europeni un program de finanțare pentru 1.000 de stații de încărcare la nivel național, pentru ca în întreaga țară să existe astfel de puncte, din 80 în 80 de kilometri. Proiectul este realizat doar în proporție de 15 procente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult