Modifica setarile cookie
Toate categoriile

IT-iștii români cu succes afară. Cum a obținut Răzvan finanțare de la Primăria Londrei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inteligența artificială ''made în România'' atrage milioane de euro de pe tot globul. În cursa pentru tehnologie, mulți tineri români se fac remarcați peste hotare.

Au reușit acolo ceea ce cu greu ar fi putut realiza în țară: să atragă investitori de renume. Primăria Londrei a pariat pe afacerea unui român plecat din Bârlad, care a ajuns deja să strângă investiții de 10 milioane de dolari. Iar altul face bani din tranzacțiile viitorului. Și nu sunt singurii care au cunoscut succesul în Vest.

Răzvan Creangă trăieşte la Londra de aproape 10 ani, iar ultimii cinci i-a dedicat unei afaceri inedite: o platformă de recrutare pentru IT-isti, care foloseşte inteligenta artificială şi teste pentru candidaţi.

''Am crescut la o companie cu 100 de angajaţi şi colaboratori. Avem investiţie... De la omul care a creat biroul de inteligenţă artificială de la Facebook, cât şi de la investitori instituționali, ca Primăria Londrei”, spune Răzvan.

Născut la Bârlad, Răzvan spune că cel mai interesant ''calculator'' e corpul uman.

”Mă duc la Societatea Regală de Medicină de aici. Planul e să creez startupuri în transplant de organe cu ajutorul celulelor stem”, spune Răzvan.

Din Bucureşti, Radu Amarie se ocupă de o afacere fondată cu un irlandez în Marea Britanie. Foloseşte inteligența artificială dedicată firmelor care vor să-şi automatizeze producţia de videoclipuri.

Pentru ideea lor, au primit investiţii de 1 milion de euro, inclusiv de la guvernul britanic.

”Investitorii aveau mult mai multă încredere în Marea Britanie.  Au venit câteva mari companii din SUA la noi și au zis: ok, vrem şi noi site ca al nostru'', povestește Radu.

Mihai Ivaşcu are toate motivele să zâmbească. Are o afacere în domeniul tehnologiei blockchain, cu sedii la Londra şi la Bucureşti, iar de curând a obţinut o finanţare de 2 milioane de lire.

''E nevoie de resurse în competiţia cu competitorii IT, e nevoie de aceste surse pentru a rămâne competitivi în lupta cu giganţii IT. Avem acces aici, în România, la programatori foarte buni'', spune Mihai.

Şi totuşi, mulţi tineri de la noi încă nu ştiu cum şi cui să-şi prezinte ideile.

”Lipsește interacţiunea între antreprenorii români care au reuşit şi cei aflaţi la inceput'', spune Mihai.

Pentru antreprenorii debutanţi, există programul guvernamental StartUp Nation, prin care sunt acordaţi până la 42.000 de euro unei afaceri. Cele mai mari şanse să obţină banii le au firmele cu activitate în domenii ca producţie, servicii şi industrii creative, inclusiv IT.

Specialiştii recomandă şi o altă variantă pentru debutanţii în afaceri - platformele de strângere de fonduri, denumite ''crowdfunding''.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult