Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Internetul s-ar putea schimba radical. Ce este "taxa pe link" pentru drepturile de autor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Internetul ar putea să se schimbe radical. Parlamentul European votează miercuri directiva privind drepturile de autor, prin care cântăreții, cineaștii sau jurnaliștii să fie plătiți pentru munca lor atunci când este distribuită în mediul online.

Propunerea este susținută de mai multe organizații de artiști, care acuză giganții Facebook și Google că încasează bani pentru produsele lor.

Reprezentanții platformelor care găzduiesc conținutul creat de aceștia spun însă că nu va mai există un internet liber, dacă va fi aprobată directiva.

Jean Claude-Juncker: ”Vreau ca jurnaliștii, editorii și autorii să fie plătiți corect pentru munca lor, indiferent dacă lucrează în studiouri sau în sufragerie, indiferent dacă produsul muncii lor este difuzat offline sau online și indiferent dacă este distribuit publicului utilizând un copiator sau este disponibil în scopuri comerciale pe internet prin intermediul unui hyperlink.”

Ideea unei directive europene pentru drepturile de autor a apărut acum doi ani. După dezbateri intense, Parlamentul European va vota miercuri noi reguli pentru muzică, filmele sau articolele de presă din mediul online.

Citește și
rezervatie
Rezervația naturală fără semnal pe care politicienii vor s-o transforme într-o zonă digitală

Radu Mihăileanu, regizor: ”De exemplu, un cetățean care încarcă de pe internet un film. Filmul meu, al lui Mungiu, Porumboiu, al cuiva, de ce trebuie plătit (filmul)? Pentru că orice muncă a unui om se plătește, ca să poată să trăiască și el ca oricine, să plătească o chirie, un telefon. Dacă într-un anumit moment filmele nu mai sunt plătite deloc, sunt gratuite, nu vor mai fi filme sau vor fi făcute numai de către cei puternici, care au foarte mulți bani, deci gândite numai de ei. Și dacă vor fi gândite numai de ei, vor fi cu scopuri comerciale.”

Iar problema apare nu doar în cazul site-urilor pirat pe care se găsesc filme sau muzică copiate fără drept de autor, ci și atunci când marile platforme precum Google, Facebook sau Youtube distribuie un astfel conținut fără să-i plătească autorului drepturi.

Așa a fost propus un articol în directiva care va fi supusă la vot, prin care să fie introdusă "taxa pe link". Practic, marile site-uri precum Google sau Facebook ar trebui să plătească pentru fiecare produs distribuit pe platformele lor.

Un alt doilea articol stabiliește că platformele Youtube sau Facebook sunt responsabile pentru toate materialele distribuite de utilizatori. Cu alte cuvinte, ar trebui ca aceste platforme să introducă filtre prin care să se asigure că pentru orice postare făcută de oricare din miliardele de utilizatori au fost plătite drepturile de autor. În caz contrar să le șteargă.

Așa nu am mai avea însă un internet liber, ca acum, spun cei care se opun directivei.

Directiva a mai fost supusă și în iulie votului parlamentarilor europeni. Aceștia au mai cerut, însă, timp pentru dezbateri, iar votul final a fost amânat pentru 12 septembrie.

Reacția YouTube:

„Am fost convinși întotdeauna că există o soluție mai bună, iar inovația și deschiderea sunt elemente cheie pentru succesul, diversitatea și soliditatea industriilor creatoare de conținut și știri din Uniunea Europeană. Credem că este esențial să susținem principiile de conectare, principiile care ne permit să împărtășim lucruri și să fim creativi, atât pentru creatorii de conținut din Europa, cât și pentru consumatori. Acestea sunt fundamentele pe care a fost construit succesul internetului.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult