Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Innovation Lab, incubatorul de tehnologie pentru marile idei. Aplicația care transmite SOS salvamontiștilor, în munți

Your browser doesn't support HTML5 video.

O jumătate de milion de euro - este suma pe care speră să o câștige tinerii care se întrec într-o competiție de tehnologie.

Concurenții, din diferite colțuri ale țării, aduc în fața juriului proiecte ambițioase, pe care visează să le transforme în realitate. În marea finală vor ajunge doar 15 din cele peste două sute de echipe înscrise.

O brăţară, destinata persoanelor cu deficienţe de auz, a fost creată de patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Cătălina Rizel, membră în echipă: „Noi ne-am gândit să ajutăm și persoanele cu deficiențe de auz să simtă și să-și trăiască experiențele muzicale. Avem un microfon care captează muzica, iar brățara o să înceapă să vibreze, în funcție de ritmul muzicii.”

În schimb, cinci liceeni au reuşit, în mai puţin de şase luni, să contureze un sistem complex. De această dată, pentru nevăzători. Cu o cameră montată pe cap şi o mănuşă cu senzori, orice text poate fi tradus.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate

Participant: „A capturat textul. Acum textul se va transmite la beculețe, fiecare literă reprezentând câte un model din acest tabel."

Felix Crișan, membru al echipei: „Îi ajută să se integreze mai bine în societate prin traducerea textului care nu este afișat în Braille. Acesta și detectează pericole din jurul nevăzătorului, avertizându-l, de exemplu, în cazul în care un biciclist trece foarte rapid."

Cîțiva tineri din Iaşi speră să convingă juriul cu un dispozitiv de localizare, despre care spun că ar fi util mai ales la altitudini mari, în munți.

Student: „Prin intermediul unei aplicații mobile oferim comunicații acolo unde ele nu există, practic salvăm vieți. Atunci când o persoană întâmpină o problemă într-o călătorie montană, are nevoie să apese doar un buton pe acest dispozitiv pentru a se localiza și a trimite un semnal de ajutor către salvamontiști.”

Finala competiţiei va fi în luna mai. Până atunci, echipele iau parte la întâlniri cu specialiști din domeniu și îşi pot îmbunătăţi proiectele.

Flavia Husar, fondator Innovation Labs: „Vedem acum o creștere în sănătatea mentală, de exemplu. Sunt multe proiecte pe inteligență artificială, ei încearcă să aducă AI-ul în tot ce mișcă.”

Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 12, are loc anual în colaborare cu marile universități din țară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult