Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inginerul român care controlează roboții trimiși de NASA pe Marte. Ultimul a costat a costat peste un miliard de dolari

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un inginer român de la NASA este implicat în proiectul de testare robotică a zborurilor cu elicopterul pe Marte. 

Agenția spațială americană a trimis pe planeta roșie un nou robot, în pregătirea misiunilor care vor face posibilă deplasarea oamenilor acolo. Se numește "Perseverance", se lucrează la el de 5 ani și va atinge joi solul marțian.

O echipă a Știrilor PROTV l-a filmat în 2017, pe când începuse asamblarea sa, la un laborator din California. Încă de atunci, specialistul român de la NASA ne-a vorbit despre proiect, iar astăzi ne explică și cât de importantă este misiunea din 2021, pentru întreaga omenire.

- Ce vedeţi acolo e viitorul robot, a costat peste un miliard de dolari, se pregăteşte ani de zile o astfel de misiune. - De ce sunt în alb? - Totul trebuie să fie necontaminat.

Citește și
NASA oferă 500.000$ celui care va veni cu o idee privind meniul astronauților care vor ajunge pe Marte
NASA oferă 500.000$ celui care va veni cu o idee privind meniul astronauților care vor ajunge pe Marte

Asta ne explica, despre Perseverance în urmă cu 3 ani, ieşeanul Adrian Stoica - inginer şi profesor în laboratul JPL al NASA, din Pasadena, în deşertul californian, acolo unde ne-a facilitat accesul până în inima proiectului, adică unde sunt asamblaţi roboţii.

Românul se ocupă cu controlul lor şi conduce o echipă care face posibilă ghidarea de la mare distanţă a acestor maşinării. Susţine că robotul de acum, numit sugestiv "Perseverența" continuă misiunea lui Curiosity, aflat deja pe Marte, însă este mai performant: pe lângă probele de sol şi aer, va testa şi condiţiile în care se va putea zbura cu elicopterul pe planeta roşie.

dr. Adrian Stoica, şef departament de robotică la NASA: "Este un zbor scurt, de doar 90 de secunde, dar va încerca să vadă cum se poate zbura, atunci când se va ajunge cu misiune umană, cum se poate zbura cu elicopterul sau cu avionul, pe Marte."

Perseverance va atinge solul marţian joi, şi după ce se va apuca de treabă şi va strânge suficiente probe, nu se va putea întoarce cu ele pe Pământ. Va face unele analize la faţa locului şi va trasmite datele, dar unele probe culese, vor fi depozitate pentru ca în viitor să fie luate de acolo cu un alt robot, după cum ne explică doctorul român în robotică: dr Adrian Stoica, şef departament de robotică la NASA: "Va fi o altă misiune, e o succesiune de misiuni şi alt robot va prelua probele. Este oleacă mai complex şi mai diferit. Pe lângă faptul că s-a descoperit că acolo poate fi susţinută viaţa, la nivel micro, sunt paşi importanţi, ne pregătim terenul pentru a ajunge pe Marte cu misiune umană."

Surprinzătoare este şi atenţia în privinţa normelor de siguranţă la contaminare, toţi inginerii au purtat costume speciale atât când au asamblat robotul, cât şi la manipularea flacoanelor în care vor fi prelucrate probele. De altfel, lansarea lui, asta-vară, a fost amânată cu o lună, din cauza unei ''probleme de contaminare'' a echipamentelor.

dr. Adrian Stoica, şef departament de robotică la NASA: "Noi vrem să descoperim acolo lucruri noi, nu să ducem ceva de aici acolo. Sunt măsuri speciale de siguranţă."

În 2017 Adrian Stoica ni l-a arătat şi pe Curiosity, robotul trimis anterior pe Marte şi care a făcut furori în mediul virtual după ce, ghidat de la distanţă, şi-a făcut chiar şi un selfie şi a transmis primele imagini şi sunete de pe planetă.

Drumul până pe Marte durează 9 luni, aşa că asolizarea, acolo, poate echivala cu naşterea întregii omeniri, pe o nouă Planetă. Perseverance este al patrulea robot trimis pe planeta roşie, începând cu 2003, după Spirit, Opportunity şi Curiosity. Toţi sunt acolo, iar după ce şi-au terminat misiunea şi bateriile, s-au oprit în deşertul marţian.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult