Modifica setarile cookie
Toate categoriile

iLikeIT. Incursiune în universul New Media Art, unde arta se îmbină perfect cu tehnologia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vă propunem o călătorie în lumea... "new media art", unde găsim arhitecți, programatori sau economiști, care dau o nouă dimensiune creației, apelând la roboți. 

 

Datorită lor, chiar în timp ce vorbim, se schimbă modul în care întreaga planetă privește frumosul!

Lucrările sunt interactive, digitale sau animate. Iar modul în care se vând unele dintre ele ne confirmă că rolul nostru aici, la iLIKE IT, este extrem de important. Se fac milioane de euro din ...tranzacționarea unor coduri unice, create și urmărite în sistem blockchain.

Florin Nicolae, producător New Media Art: ”Aici lucrăm cu lumini dinamice, care sunt asistate în spate de o producție tehnologizată. Luăm un element care este simplu, banal, care este un led, pe care îl folosim toți în orice combinație și încercăm prin tehnologie să-i dăm un insert artistic.”

New Media Art este definiția dintre artist, lumină și tehnologie.

Citește și
logo Microsoft
iLikeIT. Cât de grav este atacul hackerilor asupra serverelor Microsoft. Ce spun specialiștii

Andrei Mitișor și Florin Nicolae au creat unul dintre cele mai mari studiouri de artă și tehnologie din țara noastră. Ideile prind viață într-o fostă uzină din Capitală. Celor doi li se datorează și primul spectacol de teatru din România în care un robot... a avut rol principal.

Andrei Mitișor, director de creație: ”Tindeam spre zona asta în care robotul să nu mai fie doar un instrument, o sculă într-un spațiu industrial. A venit ideea să folosim robotul în colaborare cu un coregraf, pentru că amândoi au capacitatea de a se mișca foarte, foarte elegant.”

300 de oameni au cumpărat atunci bilete. Alte câteva mii au urmărit piesă online, în cadrul ARS Electronica, cel mai mare festival de artă și tehnologie din lume. A fost prima dată când țara noastră a participat la eveniment.

Genul acesta de roboți sunt folosiți în mare parte în industria auto, acolo unde asamblează piese, vopsesc, sudează și fac ceea ce până la un punct făcea doar omul. Interesant este că în artă lucrurile sunt puțin diferite..nu vedem doar ceea ce face robotul, ci și cum ne văd roboții pe noi, cum roboții privesc oamenii.

Andrei Mitișor, director de creație: ”Este cam cel mai complicat instrument cu comandă numerică pe care îl poți programa. Acesta, al nostru, are șapte axe de libertate și îi putem adăuga și mai multe și este programat în niște soft-uri specializate. Tu, practic, trebuie să generezi mișcările pe care el le face în acele soft-uri.”

Andrei și Florin au creat în jurul lor un adevărat ecosistem - tot de pe urma jocului cu diverse structuri, lumini și instalații. Reprezentațiile clasice au căpătat, astfel, o nouă dimensiune.

Florin Nicolae, producător New Media Art: ”Avem un fișier pe care cineva îl desenează. După care un cetățean care va face programare, va transforma acel fișier desenat de un arhitect sau un proiectant într-un fișier cod, ceea ce înțeleg aceste 2, 3, 4 echipamente. Ele preiau acest fișier, creează un cod numeric și transformă un cod numeric într- o tăiere sau gravură din diverse tipuri de material. ”

Florin Nicolae, producător New Media Art: ”Aici, de exemplu, este o placă de PVC, care are niște perforații, iar în aceste perforații se vor pune alte elemente și se va construi un volum. Este de fapt, o desfășurare 3D, care acum este doar 2 D. Ulterior încep să apară diverse elemente care apar în aceste goluri pe diferite înălțimi și vor forma un relief 3D. ”

Elementele fac parte din ceea ce artiștii numesc "NEW MEDIA ART". Un concept prezent, de câțiva ani, în industria de spectacole. Românii au deschis ochii abia în 2019. Odată cu primul festival de profil de la noi.

Artiștii de la ONE NIGHT GALLERY, cei care au organizat evenimentul, au reușit să creeze și o instalație de lumini și sunet, unică în lume...Integrată într-un fuselaj de Boeing 737.

Chiar și în pandemie, artiștii video-mapping și-au proiectat lucrările pe clădirile din Capitală. Sunt elemente grafice pe care înainte le vedeam doar în jocuri. Acum, aplicații special create aduc la viață orașul și îi provoacă pe curioși să aprofundeze domenii noi pentru ei, precum inteligența artficială și realitatea augmentată.

La fel se întâmplă și în celebrele muzee din New York, Paris sau Londra. Îmbinările dintre tehnologie și artă sunt tot mai prezente.

Un artist britanic și-a provocat simțurile, la începutul lui 2020, în cadrul unei expoziții care a uimit o lume întreagă. A creat muzică în timp real cu ajutorul unor brațe robotice. Iar un francez, specializat în artă digitală, a devenit cunoscut la nivel global datorită instalațiilor de sute de metri pătrați unice în lume.

Ceea ce fac ei nu este, însă, deloc ieftin. De aceea, poate schimbările în artă...apar și în profunzime. Modul în care se vând operele digitale, bunăoară. Animațîi care au la bază cod unic se cumpăra cu... milioane de dolari. Milioane, exact. Asta pentru că cei care le colectează...nu urmăresc neapărat forma fizică a lucrărilor, ci acel...cod despre care vorbeam. Rețineți termenul, ne vom lovi tot mai des de el: NFT - NON FUNGIBLE TOKEN .

Este o certificare care permite deținătorului să își urmărească arta într-un sistem blockchain, să-i verifice constant valoarea și s-o vândă la momentul potrivit. E ca și cum tu deții tabloul original, oricâte printuri se fac pe lumea aceasta.

Dar despre acest subiect vom mai discuta în edițiile viitoare ale iLikeIT.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult