Modifica setarile cookie
Toate categoriile

iLikeIT. Hi-tech pentru persoane cu dizabilități. Cum arată cel mai inteligent scaun cu rotile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tehnologia poate schimba în bine viaţa oamenilor cu dizabilităţi. De pildă, există scaune cu rotile care îi pot ajuta să desfăşoare noi activităţi, cum ar fi golful.

Au apărut şi camere de filmat care pot fi folosite pentru recunoaşterea obiectelor şi vin în sprijinul nevăzătorilor.

Aşa arată cel mai inteligent scaun cu rotile, complet autonom şi care poate funcţiona pe o distanţă de cel puţin cinci kilometri. În plus, are roţi speciale care îi permit să parcurgă orice traseu.

George Buhnici: "În acest moment aștept să vină un scaun cu rotile, semi-autonom care ar trebui să mă ducă la destinație. Suntem într-un scenariu în care aceste cărucioare devin tot mai deștepte. Oricât de puțin priceput ai fi, nu vei putea lovi obstacole. Acum spre exemplu presupunem că acest balon alb este o persoană, dar nu-l pot lovi.

Aceste cărucioare, o dată încărcate cu atât de multă tehnologie, pot fi folosite pentru a prelua un pasager din fața aeroportului, de la un taxi, modificat pentru o persoană cu handicap pe care o poate transporta pe tot circuitul până la poarta de îmbarcare. Unde mai pui că arată ca un device..."

Citește și
GiftShare
iLikeT. Cum să alegem cadoul perfect cu ajutorul unei platforme web românești

Iată o altă variantă a scaunelor cu rotile. Acest model, inspirat de trotinetele Segway, te ajuta când vine vorba despre echilibru.

Anthony Netto: "Îl poți conduce din picioare și asta te poate ajuta să te simți mai uman pentru că nu trebuie să facem așa când vorbim și tu nu trebuie să te apleci."

Astfel de scaune îi pot ajuta pe cei care le folosesc să se ridice în picioare - ca să poată purta mai uşor o conversaţie. Fondatorul fundaţiei Stand Up and Play joacă golf, de exemplu. Un asemenea aparat nu este însă ieftin.

Şi un start-up franţuzesc se laudă cu un produs. Este disponibil din această primăvară, dar preţul e deocamdată mare.

Lambert Trenoras: "Sperăm să-l comercializăm la 14.000 de euro.

Reporter: Costă enorm, dar îți dă libertate

Lambert Trenoras: În anumite țări e subvenționat prin fonduri sociale. Reporter: Ce autonomie are? Lambert Trenoras: 40 kilometri. Reporter: O zi întreagă. Lambert Trenoras: Mai mult, da. "

Tot pentru accesibilitate este gândit şi acest aparat cu cameră. Poate să recunoască fețe şi să citească meniuri ori indicatoare. E un accesoriu util nevăzătorilor.

Rafi Fisher: "Este o cameră care stă pe guler și este ca un asistent personal. Te ajută să recunoști oameni, citește. Platforma este accesată prin aplicația de telefon. Aici este calendarul pentru această zi și persoanele cu care m-am întâlnit de la ora nouă. Decă ne întâlnim peste o lună, cu ajutorul aplicației știu cum te cheamă, despre ce am vorbit."

Dispozitivul are un preţ de pornire de două sute de euro.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult