iLikeIT la Târgul de tehnologie din Berlin. Cum vor arăta bucătăriile viitorului
Your browser doesn't support HTML5 video.
George Buhnici: "Știți mesajul acela cu cei doi litri de apă pe care trebuie să-I consumăm în fiecare zi. Apa este importantă și ar trebui să avem cu toții acces la apă curată. Dar, există și apă premium, sau apă de lux, pentru cei care vor același gust în funcție de ce consumă. Această nișă încearcă s-o acopere acest dozator, această mașinărie. Pur și simplu este un aparat de purificat și de creat apă minerală sau plată în funcție de gusturile consumatorilor dar și de situație. Aici pot să găsesc rețetele în funcție de ce vreau să fac: poate vreau apă pentru cafea sau ceai sau poate vreau o apă pentru stilul meu de viață, pentru yoga sau pentru laptele bebelușilor. În momentul acesta, apa trasă din rețea este introdusă în mașinărie, i se face osmoză inversă, după care este filtrată și i se adaugă minerale. Indiferent de unde se instalează, rezultatul va fi acelaşi de fiecare dată."
Un astfel de aparat costă nu mai puţin de 3.500 de euro şi îl puteţi găsi deocamdată doar în hoteluri de cinci stele sau la evenimente.
O altă invenţie demnă de o casă inteligentă sunt serele. Preţul celui mai ieftin model se ridica la două sute de euro. Iar pentru capsulele speciale cu seminţe şi nutrienţi veţi mai scoate din buzunar câţiva euro.
George Buhnici: "Nu ai nevoie de o grădină ca să fi grădinar. Poţi să fii grădinar de bucătărie, cu un astfel de gadget. Ai nevoie de seminţe în capsule de vată bazaltică. Introduci într-un astfel de aparat care trece plantele prin trei etape. Aceasta este prima etapă, de germinare, pui semnițele apoi el le va hidrata şi lumina. Urmează etapa a doua când încep să se mărească şi adaugi o astfel de extensie. Aparatul dozează apa şi nutrienţii necesari. După trei săptămâni te poţi bucura de propriile legume din confortul bucătăriei, are nevoie de apă, semnite şi un pic de electricitate."
Dacă putem avea în bucătării propria grădină, de ce să nu avem şi bucătar personal? Sau măcar un ajutor de bucătar.
În curând am putea vedea în marile restaurante sau chiar în cele de acasă roboţi care ajută la gătit. Fie că amestecă în oala de pe aragaz, fără să se plângă de abur, fie că mai pun sare sau piper în mâncare, roboţii încearcă să se facă tot mai utili omului.
Robotul de bucătărie, care nu seamănă cu acel robot pe care îl avem acum printr-un dulap, face parte dintr-un proiect mai mare al caselor inteligente.
Shara Tibken, reporter, CNET: "Se pare că ceea ce auzim despre casele inteligente este că vor apărea, că ne vor revoluţiona vieţile. Dar sunt cam aceleaşi lucruri pe care le vedem tot timpul. Cred că firmele dau dovadă de ceva reţinere şi, de fapt, nu fac totul inteligent."
O altă noutate este soneria inteligentă. Oaspetele este filmat şi imaginea apare pe ecranul aflat pe uşă frigiderului, evident, inteligent.
Shara Tibken, reporter, CNET: "Cred că sunt în continuare un fel de paşi mărunţi care se fac atunci când e vorba de case smart. Vedem tot mai multe produse, cum ar fi încuietoarele inteligente. Termostate, lucruri de genul acesta. Acestea sunt mai uşor de instalat decât ceva important sau care necesită transformarea totală a casei."
Rămânem la capitolul frigidere şi vorbim despre un aparat al cărui conţinut îl poţi vedea imediat dacă baţi uşor în uşă, fără să o mai deschizi şi să influenţezi temperatura din interior.
Blake Kozak, analist de vânzări: "În prezent, este un efort pentru rezolvarea problemelor. Astfel, consumatorii nu caută, neapărat, chiar acum, acea soluţie de casă conectată în totalitate. Cred că acum consumatorii caută o soluţie specifică, poate de economisire a energiei. Poate că este vorba de a afla când le ajung copiii acasă sau când pleacă în vacanţă şi poate să afle la timp dacă se sparge o ţeavă de apă şi totul să fie ok. Acesta este momentul în care ne aflăm acum, decât într-un ecosistem necesar pe care nu prea l-am văzut."
Unele dispozitive inteligente, precum telefoanele sau televizoarele conectate la internet, au devenit populare şi sunt folosite zilnic. În aceste condiţii, specialiştii sunt de părere că anumite produse vor deveni mai inteligente mult mai repede.
Shara Tibken: "Diferenţa între o casă inteligentă şi un dispozitiv mobil sau chiar un televizor este că o casă o cumperi şi o ai timp de decenii. Nu cumperi un frigider în fiecare an. Nu cumperi un frigider nici la fiecare cinci sau chiar zece ani. Când te muţi într-o casă nouă probabil că ştii că vei avea nevoie de un frigider nou. Cred că o casă inteligentă este ceva ce ce va apărea treptat."
Potrivit statisticilor, piaţa caselor inteligente a atins anul trecut 31 de miliarde de dolari, cu aproape 3,5 miliarde mai mult decât în 2017.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!