Modifica setarile cookie
Toate categoriile

iLikeIT. Cum funcționează First Contact, aplicația care îi avertizează pe români la contactul cu Covid-19

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prima aplicație din România care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS-COV 2 a fost lansată de curând. Peste 600 de voluntari din țara noastră au testat-o deja.

Invitat în studioul iLikeIT a fost Dan Teca, dezvoltatorul aplicației ”First Contact”, care a explicat cum funcționează.

”Ca să explic mai bine funcționarea, cred că ar trebui să fac o analogie cu cărțile de vizită, care se foloseau mai mult în secolul trecut, acum mai puțin, în era tehnologiei. Când se întâlneau oamenii, schimbau între ei niște cărți de vizită. Acest rol îl preia aplicația noastră, care, în momentul în care mai multe persoane se află în același spațiu, telefoanele schimbă între ele un fel de cărți de vizită, dar diferența mare este că pe aceste cărți de vizită nu este trecut nume și adresă, telefon, date personale.

Este doar un cod generat aleatoriu pe care, cei care îl primesc, celelalte telefoane, își notează pe acea carte de vizită: la ce oră s-au întâlnit, cât de departe au stat de persoana respectivă. Asta cu distanța este dată de intensitatea semnalului bluetooth pe care îl recepționează.” - a spus Dan.

El subliniază faptul că a cerut încă din aprilie o aprobare din partea autorităților pentru aprobarea proiectului, inclusiv o scrisoare deschisă către Guvern, dar nu a primit niciun răspuns, În aceste condiții, soluția găsită a fost ca utilizatorii să își încarce singuri rezultatele pozitive la testul Covid-19.

Citește și
Violență domestică
Bright Sky Ro, aplicația prin care femeile abuzate de parteneri pot cere ajutor. Cum funcționează

”Noi, văzând că nu există interes din partea autorităților, am căutat o variantă în care, pe de o parte .. am găsit această variantă cu autoraportarea. Asta înseamnă că cel care este depistat pozitiv raportează, el, în aplicație că a fost depistat pozitiv.” - a mai spus el.

Deocamdata, aplicația funcționează doar pe telefoanele cu sistem Android și poate fi descărcată de pe site-ul producătorului: first-contact.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult