iLikeIT. Cum arată cei mai noi și puternici roboți. Acum pot căra până la 15 kilograme
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este valabil și pentru mașinile autonome care vor apărea în următorii 2-3 ani. Nu vă faceți griji, pentru că apar noi meserii.
Tehnologia creează mai multe locuri de muncă decât distruge.
Cel mai nou robot dezvoltat de Boston Dynamics se numește Handle și poate căra cutii de 15 de kilograme, cât îl țin bateriile, care se schimbă, oricum, în doar câteva minute. În fața lui este montată o cameră care scanează codurile de bare de pe rafturi. Așa știe ce și cum să sorteze..
Aceeași companie fabrică și SPOT, un robot influențat ca design de patrupede. Poate fi programat să facă recunoașteri în medii ostile sau să danseze excepțional. În același timp este și foarte puternic.
Omul are în continuare butonul de oprire. Acești roboți nu învață singuri ce să facă, ci sunt programați. Așadar nu vor ieși din ceea ce au fost învățați să lucreze.
La MIT, în Institutul de Tehnologie din Massachusetts, se lucrează la niște roboți foarte mici, care pot fi înghiți în mici capsule din gheață. O dată ajuns în stomac, gheața e topită, iar robotul e mișcat de un câmp electromagnetic, ca să înlăture obiecte străine înghițite de pacienți. Acestea sunt apoi împinse pe tractul digestiv, iar robotul se dezintegrează.
Dr. Daniela Rusu: "Următorul pas este să facem teste medicale cu oameni, să adăugăm senzori și să programăm robotul ca să devină autonom, fără să fie controlat printr-un câmp magnetic exterior."
Proiectul MIT e încă departe de a fi gata, dar ne arată direcția către care se îndreaptă tehnologia.
În același timp, și mașinile se pregătesc de autonomie completă. Testele făcute până acum arată deja că mașinile autonome conduc mai bine decât orice șofer. Dar nu știm când acestea pot ajunge legal pe stradă.
Anneka Larsson - VEONEER: "Totul depinde locul în care ne aflăm. În anumite domenii suntem aproape de autonomia completă. În mine avem deja vehicule care sunt ghidate de oameni în camere de control. Dar, când vine vorba de șosele, mașinile pot fi autonome doar pe anumite drumuri, iar cu timpul pot fi scoase aceste limitări, dar e greu de spus când."
Mașinile autonome au parcurs deja aproape 3 miliarde de kilometri pe drumurile publice și doar 4 oameni au murit în accidente în care acestea au fost implicate în ultimii 3 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: roboti , ilikeit , robot , masini , tehnologie , viitor , george buhnici
Dată publicare: 19-04-2019 11:33