Fonduri prin PNRR pentru digitalizarea activității companiilor. Valoarea totală se ridică la 350 de milioane de euro
Your browser doesn't support HTML5 video.
În felul acesta pot face economii considerabile și pot crește productivitatea afacerii cu până la 40%.
În plus, unele aplicații înlocuiesc cu totul angajații care, și așa, se găsesc cu greu pe piața muncii.
Alexandru Pop produce încălțăminte personalizată în Timișoara. Clienții își pot alege fiecare detaliu al pantofului printr-o aplicație, direct pe telefon. Asta după ce proprietarul a investit în ultimii trei ani 100.000 de euro din fonduri proprii în acest sistem.
Din aplicație, comanda online ajunge direct în producție, astfel că ies din calcul agentul de vânzări sau designerul. Următorul pas al firmei este să investească într-o aplicație care poate măsura talpa piciorului.
Alexandru Pop, producător de încălțăminte: „Înjumătățim cumva personalul, clienții nu mai pierd timp, totul se poate face din orice loc al lumii".
Facturile clienților, preluate de roboțiO altă firmă folosește un software care preia digital toate facturile clienților și le introduce direct în programul de contabilitate.
În numai două ore, robotul prelucrează câteva mii de facturi. În trecut, aceeași activitate era făcută de doi oameni, în câteva zile.
Radu Nicolcioiu, director firmă de contabilitate: „Câștigăm timp. E imposibil să introducem manual 2-3.000 de facturi".
Bani prin PNRRMinisterul Investițiilor și Proiectelor Europene a pus în dezbatere publică un proiect prin care companiile mici și mijlocii au la dispoziție 350 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a-și digitaliza activitatea. Firmele pot primi de la 20.000 până la 100.000 de euro.
Robert Kristof, administratorul unei companii de automatizare software: „Pentru a accesa fonduri de digitalizare, interesul a explodat și am primit din ce în ce mai multe solicitări".
Un studiu al unei companii care produce aplicații pentru digitalizarea firmelor arată că interesul pentru automatizare a crescut cu 30% în primele nouă luni, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Roxana Epure, managing partner al unei firme de soluții software: „Unii dintre antreprenorii români au tot așteptat acele fonduri. Productivitatea în firmele lor are șanse maxime să crească cu 40% odată cu instalarea unui soft potrivit pentru afacerea lor".
Banii europeni pot fi folosiți inclusiv pentru instruirea angajaților.
Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnică Timișoara: „Dincolo de achiziția unui software o să ai nevoie și de traininguri pentru resursa umană care va lucra cu acel software pentru că altfel s-ar putea să nu îți crească viteza".
După dezbaterea publică, ministerul va anunța criteriile pe baza cărora firmele vor fi punctate, iar primele clasate vor putea încasa banii pentru digitalizare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: PNRR , fonduri europene , digitalizare
Dată publicare: 02-11-2022 20:46