Firmele românești dezvoltă inteligența artificială pentru siguranța circulației rutiere și feroviare, în Germania
Your browser doesn't support HTML5 video.
O firmă din Timișoara, de exemplu, monitorizează șinele de cale ferate din Germania. Cu ajutorul inteligenței artificiale identifică uzura sau posibilele probleme. Iar o firmă din Cluj lucrează pentru o companie din Statele Unite, fondată de doi foști angajați ai Google.
Alex Bînzar conduce o firmă de IT cu 23 de angajați, în Timișoara. Programatorii lui au creat un sistem de inteligență artificială care a ajuns să fie folosit de compania națională de căi ferate din Germania.
Alexandru Bînzar:„Amplasăm diferiți senzori lângă șina de tren. Aceste date sunt transmise la satelit și servite unor diferite algoritme de AI”
Reporter: Ce probleme poate identifica?
Alexandru Bînzar: „Fisuri la nivelul șinelor.”
Un alt sistem care folosește inteligența artificială, creat tot în Timișoara, este folosit de polițiștii germani pentru depistarea în trafic a vehiculelor cu probleme tehnice.
Alexandru Bînzar, CEO Companie IT: „Există un echipament pe mașinile de poliție care se plimbă efectiv pe autostradă și monitorizează traficul în timp real, și anume starea frânelor și a pneurilor. Iar dacă detectează un defect la un autovehicul, în special la camioane, le opresc imediat.”
Tot în Timișoara, o altă companie, a dezvoltat o aplicație care - cu ajutorul inteligenței artificiale - monitorizează stocurile magazinelor on-line, în așa fel încât să nu rămână niciodată fără produse pe stoc. În cazul farmaciilor, aplicația identifică și medicamentele care conțin ingrediente interzise de Comisia Europeană.
Paul Muntean, CEO companiei IT: „Ei trebuie să mențină această legalitate a fiecărui ingredient // AI-ul nostru îi ajută să verifice aceste surse și să îi anunțe dacă urmează să fie interzis.”
La serviciile românilor apelează și americanii. O companie din Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicație care, cu ajutorul inteligenței artificiale, depistează erorile din blocurile de cod folosite în programare.
Nicu Mardari, co-fondator companie IT: „Poți să inserezi bucăți de cod să îți răspundă unde este problema și să o corecteze. Este o bază de date uriașă și niște modele care au învățat și se adaptează și învață continuu.”
Robert Kristof, asistent universitar specializat în robotică: „România are foarte multe universități și crește foarte mulți tineri în acest domeniu, și cu siguranță în următorii ani va deveni un jucător important în domeniul AI.”
Potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, anul trecut, piața IT din România a depășit 7% din Produsul Intern Brut al României.