Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Firmele românești dezvoltă inteligența artificială pentru siguranța circulației rutiere și feroviare, în Germania

Your browser doesn't support HTML5 video.

România poate deveni un furnizor important de servicii IT bazate pe inteligența artificială. Multe companii românești au dezvoltat astfel de aplicații și lucrează pentru nume importante din domeniu.

O firmă din Timișoara, de exemplu, monitorizează șinele de cale ferate din Germania. Cu ajutorul inteligenței artificiale identifică uzura sau posibilele probleme. Iar o firmă din Cluj lucrează pentru o companie din Statele Unite, fondată de doi foști angajați ai Google.

Alex Bînzar conduce o firmă de IT cu 23 de angajați, în Timișoara. Programatorii lui au creat un sistem de inteligență artificială care a ajuns să fie folosit de compania națională de căi ferate din Germania.

Alexandru Bînzar:„Amplasăm diferiți senzori lângă șina de tren. Aceste date sunt transmise la satelit și servite unor diferite algoritme de AI”

Reporter: Ce probleme poate identifica?

Citește și
OpenAI
Compania OpenAI - cum a fost fondată, cine o deține acum și cât de mult este Elon Musk implicat

Alexandru Bînzar: „Fisuri la nivelul șinelor.”

Un alt sistem care folosește inteligența artificială, creat tot în Timișoara, este folosit de polițiștii germani pentru depistarea în trafic a vehiculelor cu probleme tehnice.

Alexandru Bînzar, CEO Companie IT: „Există un echipament pe mașinile de poliție care se plimbă efectiv pe autostradă și monitorizează traficul în timp real, și anume starea frânelor și a pneurilor. Iar dacă detectează un defect la un autovehicul, în special la camioane, le opresc imediat.”

Tot în Timișoara, o altă companie, a dezvoltat o aplicație care - cu ajutorul inteligenței artificiale - monitorizează stocurile magazinelor on-line, în așa fel încât să nu rămână niciodată fără produse pe stoc. În cazul farmaciilor, aplicația identifică și medicamentele care conțin ingrediente interzise de Comisia Europeană.

Paul Muntean, CEO companiei IT: „Ei trebuie să mențină această legalitate a fiecărui ingredient // AI-ul nostru îi ajută să verifice aceste surse și să îi anunțe dacă urmează să fie interzis.”

La serviciile românilor apelează și americanii. O companie din Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicație care, cu ajutorul inteligenței artificiale, depistează erorile din blocurile de cod folosite în programare.

Nicu Mardari, co-fondator companie IT: „Poți să inserezi bucăți de cod să îți răspundă unde este problema și să o corecteze. Este o bază de date uriașă și niște modele care au învățat și se adaptează și învață continuu.”

Robert Kristof, asistent universitar specializat în robotică: „România are foarte multe universități și crește foarte mulți tineri în acest domeniu, și cu siguranță în următorii ani va deveni un jucător important în domeniul AI.”

Potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, anul trecut, piața IT din România a depășit 7% din Produsul Intern Brut al României.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult