Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Elon Musk: ”Inteligența Artificială ne va lua toate locurile de muncă”. Ce rol va mai avea omul

Elon Musk spune că Inteligența Artificială ne va ocupa toate locurile de muncă, dar asta nu este neapărat un lucru rău. Marea problemă rămâne dacă oamenii se vor mai simți împliniți emoțional odată ce vor fi înlocuiți de roboți.  

„Probabil că niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă”, a declarat Elon Musk despre AI la conferința de tehnologie VivaTech 2024 din Paris, potrivit CNN.

„Dacă vrei să faci o treabă care seamănă cu un hobby, atunci poți să faci acel job”, a spus Musk. „Dar, în caz contrar, AI și roboții vă vor oferi orice bunuri și servicii pe care le doriți”.

Pentru ca acest scenariu să funcționeze, a spus el, ar trebui să existe un „venit universal mare” – care nu trebuie însă confundat cu venitul de bază universal (UBI), deși nu a explicat cum ar putea arăta.

UBI se referă la faptul că guvernul dă o anumită sumă de bani tuturor, indiferent de cât câștigă. „Nu ar lipsi bunuri sau servicii”, a completat Musk.

Citește și
macron
Inteligenţa Artificială i-a permis lui Macron să-şi difuzeze discursul european în toate limbile din UE. VIDEO

Capacitățile AI au crescut în ultimii ani atât de repede, încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă încearcă să-și dea seama cum să folosească această tehnologie în mod responsabil. De asemenea, preocupările continuă să crească cu privire la modul în care diverse industrii și locuri de muncă se vor schimba pe măsură ce AI proliferează pe piață.

În ianuarie, cercetătorii de la MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab au descoperit că locurile de muncă adoptă AI mult mai lent decât se așteptau și se temeau unii. Studiul lor arăta că majoritatea locurilor de muncă identificate anterior ca vulnerabile la IA nu erau benefice din punct de vedere economic pentru automatizarea angajatorilor la acel moment.

”Viața ta mai are sens?”

De asemenea, experții cred în mare măsură că multe locuri de muncă care necesită o inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor trebui înlocuite, cum ar fi profesioniștii în sănătate mintală, creatorii și profesorii.

Elon Musk a fost deschis cu privire la preocupările sale legate de AI. În timpul discursului prin webcam pentru evenimentul VivaTech 2024, el a numit tehnologia ca fiind cea mai mare frică a lui.

Miliardarul a citat „Culture Book Series” de Ian Banks, o privire ficțională utopică asupra unei societăți conduse de tehnologie avansată, drept cea mai realistă și „cea mai bună imagine a unui viitor AI”.

Într-un viitor fără locuri de muncă, însă, Musk s-a întrebat dacă oamenii se vor mai simți împliniți emoțional.

„Întrebarea va fi într-adevăr una de sens – dacă computerul și roboții pot face totul mai bine decât tine, viața ta mai are sens?”. „Cred că poate mai există un rol pentru oameni în asta – prin faptul că putem da sens AI”, a spus Elon Musk.

Musk și-a folosit, de asemenea, timpul de scenă pentru a-i îndemna pe părinți să limiteze accesul copiilor la rețelele sociale, deoarece cei mici „sunt programați de o IA care maximizează dopamina”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult